Lékaři oznámili další odchody, Klaus je opět kritizoval

Michal Štůsek Michal Štůsek
7. 1. 2011 15:07
Do konce února očekávají odbory další až tisícovku výpovědí
Exodus nekončí, přidat se mají další stovky lékařů
Exodus nekončí, přidat se mají další stovky lékařů | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Druhá fáze kampaně „Děkujeme, odcházíme" začala a odbory opět vyhrožují. V příštích měsících prý odejdou další stovky českých lékařů.

České zdravotnictví má za sebou páteční maraton schůzek, jednání a tiskových prohlášení.

Poté, co odbory oznámily, že očekávají další vlnu výpovědí od nespokojených doktorů, dorazil za prezidentem Václavem Klausem ministr Leoš Heger (TOP 09).

Klaus po schůzce potvrdil svůj nesouhlas s "odbojnými" lékaři a opět jejich postup kritizoval.

Heger se následně sešel i s vedením fakultních nemocnic. Ředitelé jej ujistili, že péče nebude ani po odchodu lékařů ohrožena.

 

"Nestačíme se divit, co se nyní o lékařích říká a píše," uvedl předseda LOK-SČL Martin Engel. Podle něj jsou od podání výpovědí lékaři pod velkým tlakem, někteří dokonce již o své místo přišli.

"Chci za své kolegy slíbit, že se tlaku nezalekneme a většinu svých výpovědí nestáhneme," uvedl Martin Engel a naopak vyzval ještě nerozhodnuté doktory k podání výpovědí.

Termín ukončení druhé fáze je datován ke konci února. Odbory očekávají stovky až tisíc dalších výpovědí.

Současná snaha ministra zdravotnictví řešit situaci není podle odborů konstruktivní. "Pan ministr představil reformu, ale ta pro nás není řešením situace," dodal Engel s tím, že ministr Heger se zatím snaží nabízet různé "krizové plány", jejichž cílem je zajistit chod nemocnic bez lékařů.

Zástupce LOK-SČL dosud ministr na jednání o plánovaném odchodu lékařů nepozval. V případě, že k jednání s vládou dojde, přizvou si odbory na pomoc předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD).

Ten na prohlášení lékařů reagoval, že nemá ambice být prostředníkem vyjednávání. "Spíše chci být zprostředkovatelem prostoru pro diskusi," sdělil ČTK Štěch prostřednictvím své tiskové tajemnice.

Nespokojenost lékařů s vývojem situace potvrdil i Pavel Vávra, internista z Nového Města na Moravě, který se do kampaně aktivně zapojil. Někteří podle něj proto zvažují i ukončení dohody o pracovní činnosti, která jim umožňuje sloužit přesčasy.

Výpovědní lhůta je v tomto případě dva týdny. "Reálně tak hrozí, že péče v nemocnicích, kde lékaři dohody vypoví, zkolabuje již na začátku února," varoval Vávra.

Leoš Heger se v pátek sešel s Václavem Klausem, který si jej pozval na Hrad na pracovní schůzku. Prezident se chtěl seznámit se základními body připravované reformy a probrat situaci odcházejících lékařů.

"Chci podpořit pana ministra jak v jeho úsilí o ozdravení našeho zdravotnictví, tak v tom konkrétním případu velmi nezodpovědného chování části našich lékařů," řekl Klaus na úvod schůzky. 

O co lékaři usilují

  • Odbory chtějí pro lékaře 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi.
  • Teď mají lékaři v nemocnicích v průměru kolem 50 tisíc korun i se službami a přesčasy.
  • Chtějí ale zhruba 70 tisíc korun základního platu.

Ministr po jednání uvedl, že prezident jeho reformu zdravotnictví podporuje. Společně se shodli i na nutné změně ve způsobu poskytování zdravotní péče a vymezení služeb, které budou zahrnuty do veřejného zdravotního pojištění.   

Sérii zdravotnických akcí završil odpoledne ministr Heger setkáním s řediteli některých fakultních nemocnic z celé republiky. Náplní jednání bylo především zmapování situace v zařízeních přímo řízených ministerstvem a způsob zajištění zdravotní péče v nemocnicích, kde bude kvůli masovému odchodu lékařů omezena.

Hromadné výpovědi fakultní nemocnice z velké části neohrozí, ředitelé proto přislíbili, že instituce budou schopny poskytovat zdravotní péči i od 1. března..  

Ministr po schůzi opět zdůraznil, že splnění požadavků na zvýšení platů není v nejbližší době možné.

Podle ministra má větší počet lékařů odejít z 59 nemocnic. Pokud všichni dodrží své rozhodnutí, stavy klesnou na počet lékařů před deseti lety, ale péče nebude ohrožena. V případně nutné výpomoci se ministr zdravotnictví dohodl na pomoci ambulantních specialistů.

 

Právě se děje

Další zprávy