Zemřel bývalý televizní hlasatel Miloš Frýba

Kultura Kultura
30. 12. 2010 21:22
Legendární postavě normalizační obrazovky bylo 65 let

Praha - V 65 letech po dlouhé těžké nemoci zemřel bývalý televizní hlasatel Miloš Frýba. Po loňské mozkové mrtvici již téměř nevycházel z domu. O úmrtí jako první informovala Česká televize, pro niž Frýba pracoval 40 let až do roku 2008.

Frýba nastoupil do tehdejší Československé televize v roce 1968 jako tvůrce elektrických efektů, v roce 1972 se po vítězství v konkurzu stal hlasatelem. V roce 1988 se Frýba stal vedoucím týmu hlasatelů, o dva roky později změnil profesi a začal pracovat jako režisér dne.

Byl první muž ve funkci programového hlasatele; dalším jeho prvenstvím bylo i to, že zahajoval pravidelné barevné vysílání na Kavčích horách. Naopak byl i poslední, kdo se loučil s hlasatelnou v Měšťanské besedě, odkud tehdejší Československá televize vysílala před stěhováním na Kavčí hory (Ve stejné budově později začala vysílat TV NOVA).

Frýba se stal v jistém smyslu symbolem normalizační televize, přestože jeho role nebyla politická. Neuváděl zprávy, ale pouze pořady. Nicméně jeho kamenný výraz ve tváři, hluboký uklidňující hlas, pečlivě ušesaná pěšinka a stále stejné těsné sako zosobňovaly i neměnnost a zatuhlost své doby.

Foto: Kultura

Jeho ustavičná a pravidelná přítomnost na obrazovce znamenala jednu z mála nezpochybnitelných jistot své doby. Frýba, který vypadal mnohem starší než ve skutečnosti byl, zapadal svým výzorem do vládnoucí "kultury mužů, kteří nikdy nebyli mladí". Zároveň v jeho projevu bylo cosi starosvětsky gentlemanského - na zcela jiné úrovni, než se projevovala většina ostatních "oficiálních tváří režimu".

Této podvojnosti si v šedivých 80. letech všimla i recesistická skupina z pražských Dejvic, jež vytvořila hudební projekt nazvaný FBH. Za léta existence vytvořila coververze mnoha skladeb s texty o boji kladného hrdiny Frýby proti "zloduchovi" nazvanému jménem dalšího hlasatele Alexandra Hemaly. Jeho ctitelé se dodnes každoročně 25. ledna, v den kdy slaví svátek, scházejí v Praze k oslavě nazvané Frýbestr.

Text jedné z písní:
Jít a hledat Frýborado,
zbavené vší bídy člověčí.
Jit a hledat Frýborado,
kde jsou zprávy, mír a bezpečí!

Pochodeň "frýbovské legendy" počátkem 90. let převzala skinheadská skupina Orlík, která jednu ze svých desek nazvala Miloš Frýba for President. Miloš Frýba o této stránce své popularity odmítal mluvit.

 

Právě se děje

Další zprávy