České vánoční banány zabíjejí domorodce v tropech

Pavel Baroch
23. 12. 2010 8:00
Za komunistů byly banány symbolem Vánoc, dnes ukazují na strašné podmínky domorodců
Předvánoční snímek z Československa 50. let minulého století. Banány nemohou chybět
Předvánoční snímek z Československa 50. let minulého století. Banány nemohou chybět | Foto: ČTK

Praha - Před listopadem 1989 patřily banány mezi symboly Vánoc. Byly k dostání především před Štědrým dnem a stály se na ně dlouhé fronty.

Dnes jsou hromady banánů v každém supermarketu a Češi je stále milují. Po jablkách jsou druhým nejoblíbenějším ovocem, každoročně jich české domácnosti spořádají desítky tisíc tun.

Většina Čechů ani neví, že pod banánovou slupkou se kromě sladkého ovoce za několik korun skrývají nedůstojné pracovní podmínky na tropických plantážích s mnohahodinovými přesčasy a mzdou třeba 20 korun denně.

Že pracující domorodce otravuje obrovské množství hnojiv a pesticidů. Že pěstování banánů po sobě zanechává zničené životní prostředí včetně otrávených vodních zdrojů.

To se teď snaží změnit mezinárodní kampaň "Za férové banány," k níž se připojila i česká nevládní organizace Společnost pro Fair Trade.

"Banány jsou suverénně nejdováženějším ovocem Evropské unie. Ročně se jich doveze téměř pět milionů tun," řekla Kateřina Havráková ze Společnosti pro Fair Trade. Připomněla, že do Česka se loni importovalo 157 108 tun banánů za 2,26 miliard korun. 

Pesticidy zabíjí na 300 tisíc lidí

"Cílem mezinárodní kampaně je zajistit důstojné pracovní podmínky pro zaměstnance banánových plantáží, zabránit porušování lidských práv a poškozování životního prostředí," řekla Havránková.

A takto vypadala recesistická fronta na banány dvacet let po 17. listopadu 1989
A takto vypadala recesistická fronta na banány dvacet let po 17. listopadu 1989 | Foto: Ludvík Hradilek

Banány jsou po bavlně druhou chemicky nejvíce ošetřovanou plodinou na světě. Domorodci s chemikáliemi přicházejí denně do styku, obvykle bez ochranných pomůcek. Asi 85 procent chemikálií rozprášených z letadel navíc neskončí na banánovníkách, ale v jejich okolí. Tedy i tam, kde žijí lidé.

"Na následky otrav pesticidy zemře na 300 tisíc lidí ročně a v 99 procentech případů se tak děje v rozvojových zemích," upozornila Kateřina Havránková ze Společnosti pro Fair Trade.

Pracovní doba bývá 10 až 12 hodin denně, přičemž například v Nikaragui si dělník vydělá asi 22 korun denně, v Ekvádoru 72 až 116 korun.

Každý druhý banán spravedlivý. Ve Švýcarsku

Mezinárodní kampaň se snaží prosadit, aby se do evropských obchodů dostávalo mnohem více banánů s certifikátem Fair Trade.

Ten zaručuje, že banány pocházejí z prostředí, kde panují spravedlivé pracovní podmínky, zaměstnanec dostane odpovídající mzdu, životní prostředí netrpí a ochodníci podporují rozvoj místních komunit.

Sklízejí je 10 až 12 hodin denně, plat 22 korun.
Sklízejí je 10 až 12 hodin denně, plat 22 korun. | Foto: Společnost pro Fair Trade

V zemích západní Evropy se už banány s fairtradeovou značkou stávají standardem, i když jsou dražší než "tradiční" ovoce. Například ve Velké Británii je každý čtvrtý banán fairtradeový, ve Švýcarsku už dokonce každý druhý.

Jen supermarket a ne vždy

V Česku jsou podle Společnosti pro Fair Trade k dostání banány s certifikátem pouze v řetězci Interspar. Ale ne vždy.

"Náhodně na ně lze natrefit také v zelinářství či na trzích. Sem se dostávají víceméně nahodile ve chvíli, kdy je v sousedních zemích obchodníci těsně před dobou zkázy zlevní, čeští překupníci je výhodně nakoupí a dovezou do Česka," vysvětlila už citovaná Kateřina Havránková.

Mnohem častěji se v obchodech objevují bio-banány, které jsou pěstovány bez agrochemie. Ovšem značka BIO nezaručuje dodržování pracovního práva zaměstnanců planáží. To fairtradeové banány jsou ve většině případů i bioprodukty.

Nemá to cenu, říkají české firmy

Mezinárodní kampaň je ve střední Evropě včetně Česka zaměřená především na maloobchodní řetězce a mezinárodní obchodníky s banány.

Většina českých firem podle průzkumu Společnosti pro Fair Trade ovšem uvedla, že dopad pěstování banánů na životní prostředí a pracovní podmínky domorodců považují ve svém obchodu za méně důležité nebo zcela nedůležité. Za podstatné naopak požadují nízkou cenu a dobrou kvalitu.

"Vliv pěstování na životní prostředí a spravedlivé pracovní podmínky označila většina firem jako něco, co ze své pozice stejně nemohou ovlivnit, protože nakupují banány od velkododavatelů až v České republice. Anebo to nepovažují za důležité, protože to po nich jejich zákazníci nevyžadují," řekla Kateřina Havránková ze Společnosti pro Fair Trade.

 

Právě se děje

Další zprávy