U maturity vás 12 % propadne, řekl Dobeš žákům

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
25. 11. 2010 13:45
Ministerstvo mění pravidla maturity. Chce povolit odcházení na toalety a zjednodušit opravování písemek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Státní maturitou neprojde šestkrát až sedmkrát víc lidí než je tomu u její stávající podoby. Dnes maturitu po opravných termínech nezískají jen dvě procenta maturantů. Po květnové první státní maturitě to podle analýzy ministerstva bude asi dvanáct až patnáct procent.

Pro střední školy to bude skok. "Dnes maturitu po opravných termínech udělá téměř 98 procent žáků," uvádí ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání CERMAT Pavel Zelený.

Ministr Josef Dobeš podle svých slov takový výsledek ve své funkci ustojí. "Maturita prostě není úplně pro každého. Více by mi vadilo, kdyby státní maturitu získalo 98 procent studentů, to by pak bylo něco špatně," uvedl.

Podle ministerské analýzy říjnové maturitní generálky nastane oproti současnému stavu ještě další změna.

"Zatímco dnes je úspěšnost studentů v různých školách víceméně rovnoměrná, příští rok počítáme asi s deseti až patnácti procenty škol, jejichž žáci nebudou připraveni a neúspěšnost tam bude nadměrná," upozorňuje Zelený.

Ministr Dobeš ovšem neplánuje tyto školy "trestat". "Tam bude fungovat konkurence. Rodiče budou vědět, jak studenti na škole dopadli. A já sám jako rodič svoje dítě na takovou školu nedal."

Původně měla být v příštím roce startovací podoba státní maturity, která se měla už pro rok 2012 změnit. Měly přibýt další předměty. Josef Dobeš ale od tohoto plánu ustoupil a změní v tomto smyslu i školský zákon. "Minimálně na dva roky tuto podobu zafixujeme. Další změny by teď nebyly vhodné." Pro studenty tak zůstává možnost pojisit si maturitu tím, že si zvolí snazší verzi předmětu a obtížnější zkusí jako volitelnou. Podle předběžných údajů Cermatu takovou možnost letos využila velká část maturantů.

Ministerstvo už avizovalo, že chce podobu maturity "zlidštit". Žáci budou moci při testech například pít, jen nebudou smět mít lahev s vodou postavenou na lavici. Ve výjimečných případech budou smět i odejít ze třídy. "Opouštění učebny dál zůstává omezeno, ale zadavatel může ve výjimečných a oprávněných případech rozhodnout jinak," říká k tomu ředitel Zelený.

Život se trochu zjednoduší i učitelům, kteří budou moci písemné práce opravovat přímo do originálu a budou si je smět odnést i mimo školu. "Ředitelé škol dostanou větší možnost si tyto věci rozhodnout," dodává Zelený.

 

Právě se děje

Další zprávy