Na seznamu UNESCO je nově masopustní průvod z Hlinecka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 11. 2010 18:57
Na seznam nehmotného dědictví se dostalo i české sokolnictví
Masopust na Hlinecku.
Masopust na Hlinecku. | Foto: Soubor lidových staveb Vysočina

Nairobi - Česko má další zápis v soupisce světového kulturního dědictví.

Tentokrát získala "jeden a půl" položky v seznamu nehmotného dědictví: zápisu se dočkaly masopustní průvod a sokolnictví.

Expertní komise Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) v úterý rozhodla, že masopustní průvody z Hlinecka jsou unikátní a měly by se těšit ochraně.

A stejně tak české sokolnictví. Zápis sokolnictví ovšem vedle Čechů navrhlo ještě deset dalších zemí, o sokolnictví se tedy "dělíme".

"Ještě nikdy se nestalo, aby jeden kulturní  statek nominovalo tolik zemí," řekl Aktuálně.cz Jan Šimánek z Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty. Nominaci sokolnictví označil za "historicky výjimečný počin".

A čím je tak ojedinělý průvod na Hlinecku? Zejména tím, že si masopustní obchůzky a masky udržely svoji podobu po dlouhé generace po několik desetiletí.

"Máme spolehlivé zprávy o jejich podobě z konce 19. století, ale ten zvyk je mnohem starší. V několika vesnicích na Hlinecku se podoba a průběh obchůzky udržuje a předává po generace téměř v nezměněné podobě," citoval před časem Český rozhlas Ilonu Vojancovou, vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina.

Verbuňk, zápis 2005

Česko dosud v soupisu nehmotného dědictví UNESCO zastupoval jen tanec Verbuňk. Jde o tanec, který tančí muži pouze na Moravském Slovácku, tedy oblasti mezi Břeclaví a Uherským Hradištěm. Do seznamu pronikl v roce 2005.

"Tanec je ojedinělý v tom, že má nestálou choreografii, svým provedením se liší region od regionu, na jeho podobu mají vliv také improvizace tanečníků," řekl deníku Aktuálně.cz Jan Blahůšek z Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici.

Verbuňk byl dříve pro chlapce posledním tancem, než ho odvedli na vojnu. A byl jakýmsi protestem proti odvodu. Proto je tak divoký, rukovalo se totiž na mnoho let.

Na seznam nehmotného světového kulturního dědictví jsou zařazovány tradice, kterým hrozí úpadek či zánik a které skupina obyvatel pokládá za součást svého kulturního dědictví.

 

Právě se děje

Další zprávy