Studenti našli fintu, jak si pojistit státní maturitu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
15. 11. 2010 6:32
Návod: Přihlásit se k lehké variantě maturity a těžší zkusit jako volitelnou
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po maturitní generálce, kterou neprošla třetina budoucích maturantů, si studenti středních škol našli elegantní způsob, jak si zisk státní maturity v květnu pojistit.

Do povinné části si zapíší předmět v lehčí variantě a tu těžší si pak zvolí jako volitelnou. Z jednoho předmětu tak budou maturovat dvakrát.

Studenti si musí předměty a varianty, ze kterých chtějí maturovat, přihlásit nejpozději v pondělí. "Studenti ve velké míře postupují tak, že si povinně zvolí základní verzi a vyšší si dají jako nepovinou. U nás to udělala asi třetina studentů," potvrdil Aktuálně.cz ředitel učiliště a střední odborné školy v Kopřivnici Jaroslav Ponec.

Straší jazyky a matematika

Studenti si lehčí i těžší verzi chtějí zkusit hlavně u matematiky a jazyků. To jsou předměty, které nejhůře dopadly i v generálce. Z matematiky neprošla téměř jedna polovina letošních maturantů u jazyků to byla více než třetina.

Pojistit si maturitu ale nechtějí jen studenti na středních odborných školách, podobně uvažují i gymnazisté. Potvrzuje to ředitel ústeckého gymnázia Jateční Alfréd Dytrt.

"Nepředpokládal jsem, že bude o nepovinné předměty takový zájem, na tuto možnost se studenti velmi často ptají. Chtějí si těžší verzi jako nepovinnou zvolit hlavně u jazyků. Čas mají do patnáctého listopadu, o víkendu ještě proběhnou hlavní porady doma," uvedl Dytrt.

Výjimka jen letos

Připomíná ale, že takovou možnost budou mít pouze maturanti v květnu 2011. Ti další už ne. "To je přechodné opatření jen pro letošek, kdy je zkouška poprvé. Další rok přibudou do povinné části jiné předměty a dvě zkoušky z jednoho předmětu nebude nikdo smět dělat," upozorňuje Dytrt.

Ne všichni studenti si ovšem chtějí přidělávat práci dvojnásobným testováním. Podle ředitelky Střední zdravotnické školy a Obchodní akademie v Blansku Svatavy Dvořákové si její studenti budou volit lehčí verze. Narozdíl od gymnazistů je totiž čekají i odborné zkoušky v profilové části maturity, které jsou pro tyto školy stěžejní.

"Další dobrovolné zkoušky skládat nebudou, zvlášť když k tomu vysoké školy nepřihlížejí. Na střední škole máme v profilové části ještě tři odborné předměty, na které se studenti musí soustředit. Není důvod, proč se zatěžovat ještě něčím dalším," dodává Dvořáková.

 

Právě se děje

Další zprávy