Špinavý vzduch zabil 2140 Čechů. Nejhorší je prach

Pavel Baroch
7. 11. 2010 8:00
Ovzduší v českých městech patří k nejvíce znečištěným v celé Evropě
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Znečištěné ovzduší se vloni výrazně podílelo na úmrtí minimálně dvou tisíc obyvatel Česka.

Uvádí se to v aktuální Zprávě o stavu životního prostředí, kterou ve středu projednala vláda. Dokument varuje především před drobnými částicemi prachu, které pronikají hluboko do dýchacícho ústrojí a vážou se na něj i další škodliviny včetně rakovinotvorných látek.

Kvůli vysokým koncentracích jemného prachu z aut, těžkého průmyslu, ale i neekologického vytápění rodinných domů patří ovzduší v českých městech spolu s Polskem, Maďarskem, Beneluxem, Španělskem a Itálii k nejšpinavějším v Evropě.

"Lze odhadnout, že se znečištění ovzduší touto škodlivinou v městském prostředí mohlo v roce 2009 podílet předčasnými úmrtími zejména starších a chronicky nemocných lidí na zvýšení celkové úmrtnosti v průměru o 2 procenta," uvádí se ve zprávě, kterou na základě dat Státního zdravotního ústavu a dalších institucí sestavila Česká informační agentura životního prostředí CENIA.

Jelikož loni podle statistických údajů zemřelo 107 tisíc lidí, znečištěné ovzduší má na svědomí zhruba 2140 osob.

Stovky pacientů skončily v nemocnicích

Ekologická zpráva konstatuje, že kvůli ovzduší s vysokými koncentracemi mikroskopických prachových částic skončily v nemocnicích stovky pacientů.

Jak velký je prach, který dýcháme. Obrázek ukazuje velikost prachu menší než 10 mikrometru i ještě nebezpečnější, který je menší než 2,5 mikrometru
Jak velký je prach, který dýcháme. Obrázek ukazuje velikost prachu menší než 10 mikrometru i ještě nebezpečnější, který je menší než 2,5 mikrometru | Foto: Archiv

"Podobně lze odhadnout, že v důsledku znečištění ovzduš bylo přijato do nemocničního ošetření přibližně 750 pacientů s akutními srdečními obtížemi a 1200 pacientů pro akutní respirační obtíže," píše se v dokumentu.

Kolik lidí se kvůli znečištěnému ovzduší léčilo doma, ovšem zpráva neuvádí.

Půl milionu mrtvých Evropanů

Kvůli znečištěnému ovzduší prachem menším než 10 mikrometru, respektive menším než 2,5 mikrometru se v Evropě zkracuje očekávaná délka života v průměru o 8,6 měsíců.

Podle zprávy mají vysoké koncentrace jemného prachu v evropských městech vliv i "na předčasná úmrtí v počtu kolem 500 tisíc obyvatel ročně".

Třetina českých dětí trpní na alergie

Se špatnou kvalitou ovzduší souvisí rovněž výskyt alergií a astmatu. Podle mezinárodních odhadů trpí alergickými chorobami asi pětina světové populace a na konci minulého století se z astmatu stala jedna z nejčastějších chronických onemocnění.

V Česku trpí i kvůli znečištěnému ovzduší různým typem alergického onemocnění asi třetina dětí.

"Výskyt astmatu u dětí v České republice je odhadován na 5 až 15 procent v závislosti na věku dětí a metodikách. Podle opakovaných studií měl výskyt lékařem diagnostikovaných alergických onemocnění v průběhu deseti let stoupající trend," upozorňuje zpráva o stavu českého životního prostředí.

Foto: SZÚ

 

Právě se děje

Další zprávy