Herzlich willkommen v Německu, český doktore

Kateřina Mahdalová
30. 10. 2010 20:28
Německé nemocnice ve Slovanském domě v Praze "lovily" české lékaře
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hledáme právě Vás. Přidejte se k nám. Renomovaná klinika 40 kilometrů od hranice. Mnoho variací na jedno téma: nábor českých lékařů do zahraničí.

Ve Slovanském domě v centru Prahy je plno. Sál i přilehlá prostranství ovládlo jedenatřicet německých "lovců" a na zájem českých lékařů, zejména mladších ročníků, si nemohou stěžovat.

Platové podmínky se s českými poměry nedají srovnat: 3700 až 4500 eur, v přepočtu až 110 tisíc korun namísto průměrných 40 tisíc korun v Česku, navíc za cenu neúměrných přesčasů.

Podle Randolfa T. Kunerta, zástupce pořadatelské agentury RTK, jsou na každé z klinik zhruba čtyři volná místa. Po veletrhu by se tedy mohlo v Německu uchytit na 124 českých lékařů.

Těšíme se na Vás. Umíte-li německy…

Atestace a jazyková zkouška, to jsou nejčastěji skloňované výrazy, které lze v hloučcích lékařů na veletrhu zaslechnout. "Uspět může samozřejmě každý," říká Martin Povejšil z kliniky v německém Rodewischi, vzdáleném zhruba tři čtvrtě hodiny autem z Karlových Varů. "Každý, kdo složí jazykovou zkoušku."

Foto: Aktuálně.cz

Počáteční jazykové nedostatky může zpočátku mírnit asistentka, která obstarává potřebnou administrativu, ale chce-li se lékař dostat k „lepší" práci, bez dokonalé znalosti jazyka se neobejde.

Martin Povejšil žije v Česku a do práce dojíždí kousek za hranice. České zdravotnictví opustil nejen kvůli platu. "Lékař tu podle mě není na špici společenského žebříčku. Pracoval jsem na záchrance a běžně nám lidi nadávali nebo o nás mluvili s despektem. Ten pán v oranžovém - volali na mě. Němci jsou mnohem kultivovanější," říká Martin Povejšil.

Z oslovené skupinky lékařů, kteří se sešli u stánku kliniky v Rodewischi, ani jeden neplánuje v brzké době odejít z Česka.

"Kdybych dělal jiný obor, nejspíš bych se o práci v cizině zajímal mnohem víc," říká mladý anesteziolog ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. "Tady okukuji, jak to chodí jinde, ale sám si nemám na co stěžovat. Anesteziologů je málo, mám smlouvu na celý úvazek i náležité ohodnocení." Jméno sdělit nechce.

Foto: Kateřina Mahdalová
 

"Vím, že vám neříkám nic skandálního, ale je pro mě bezpečnější s novináři nemluvit. Nechci, aby mí nadřízení viděli mé jméno v novinách."

… a máte-li atestaci

Mladí lékaři z jiných oborů jsou v mnohem obtížnější pozici. Krátce po škole a bez atestace totiž mají svázané ruce. Nemohou si otevřít soukromou praxi v tuzemsku a mají jen omezenou šanci uchytit se za hranicemi - například v nemocnici, která kvůli akutnímu nedostatku lékařů pořádá jazykové kurzy a umožňuje složení atestace.

Pokud si absolventi doplňují vzdělání doma, nemocnice, kde si musí „odsloužit" povinnou praxi, s nimi často uzavírají smlouvy na zkrácené úvazky s tím, že jim plat má dorovnat stipendium od Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ), který zajišťuje další vzdělávání lékařů i ostatních zdravotnických pracovníků.

"Dobrovolné" přesčasy

Foto: Kateřina Mahdalová

Lékaři se ale obvykle zavazují také k neúměrnému množství přesčasů, vysoko nad zákonný limit 416 hodin ročně. Počáteční vidina vylepšeného platu se ale postupně mění v únavu a strach z ohrožení pacientů. V řadě nestátních zařízení, kde se na lékaře nevztahují standardní platové tabulky, se pak ocitají v začarovaném kruhu.

"Smlouva o přesčasech běží na dobu neurčitou a automaticky se každým rokem obnovuje. Nátlak jsem při nástupu nepocítil, je však pravdou, že v té chvíli jsem nemohl mít představu kvant přesčasů, které mne čekají. Myslím, že odmítnutí podpisu by mohlo být překážkou nástupu do zaměstnání," říká neurolog Jiří Sedlák z kladenské nemocnice.

Nákupy přístrojů znovu na řetěz

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) přiznává lékařům nárok na vyšší ohodnocení. Rád by proto například obnovil činnost přístrojové komise, která by měla ze zákona regulovat nákupy zařízení. „V minulých letech byly tyto nákupy poněkud utržené ze řetězu," říká ministr. „A nebyli bychom zdaleka jediná země, kde tato komise funguje. Z ušetřených prostředků by se výhledově mělo dostat i na platy lékařům."

Komise by měla předejít situacím, kdy nemocnice například nakoupí nadbytečný drahý operační aparát, a pak si ho s odvoláním na právo pacientů na nejlepší dostupnou zdravotní péči nechají od pojišťovny proplatit.

V tuto chvíli ministr podle svých slov pracuje na novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by měla vejít v platnost od roku 2012. "Nemohu lékařům slibovat zázraky, ale zhruba po roce od změny zákona by se měla situace zlepšit. Je to postupný proces."

 

 

Právě se děje

Další zprávy