Kauza Anička: Obviněný žil dva životy, Troju dobře znal

ČTK ČTK
24. 10. 2010 13:31
Muž, kterého policie původně zatkla jako podezřelého z únosu devítileté Anny, zmizel

Praha - Pátrání po zmizelé devítileté Anně Janatkové pokračuje už dvanáctým dnem, policisté ji ale ani v sobotu nenalezli.

"Od Písečné ulice se postupně přesouváme k zoologické zahradě. Dneska ale je tak, jak je, vítr, sychravo. Je to náročné," popsala průběh pátrání policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Policie podle ní neodmítá ani pomoc dobrovolníků, ale musí prý zvažovat, co je pro ně vhodné z hlediska bezpečnosti. Terén je značně nepřehledný a nebezpečný.

"Jsou tam skalní převisy, průrvy, zase tam budou nějaké propasti a podobně," informovala.

"Z křovin se vynořují ti, kteří se podílejí na pátrání a jsou uválení, zpocení, mokří, špinaví, hladoví, utahaní," vylíčila, jak to vypadá během pátrání na místě.

Mezitím vycházejí na světlo další detaily o životě jedenačtyřicetiletého muže, kterého policisté v kauze obvinili, avšak museli ho po chvíli propustit, protože sesbírané důkazy soud nepřesvědčily.

S rodinou v Mostě, bezdomovec v Praze

Podle informací, které se objevily v průběhu víkendu, má život hlavního podezřelého v případu zmizení malé dívky dvě tváře.

V jedné podobě žije v Mostě se svou současnou družkou a osmiletou dcerou. Ze severu, kde má hlášeno trvalé bydliště, podle svého svědectví na policii odjížděl pravidelně začátkem týdne do Prahy.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že v hlavním městě pak obviněný muž trávil většinu času na ulici, žil bez stálé práce a příjmu. Sám se během zadržení přiznal k pravidelným krádežím, za které už byl opakovaně odsouzen.

Pražským útočištěm se muži stal panelák v Ďáblicích, od nějž mu zůstaly klíče po rozvodu s první manželkou, s níž má svou druhou, jedenadvacetiletou dceru.

Právě v tomto panelovém domě policie podezřelého muže zatkla - nežil ovšem v bytě, zázemí si udělal ve strojovně výtahu.

Policie je přesvědčená, že na živobytí i pravidelné cestování Most-Praha kromě občasných brigád získával peníze hlavně vykrádáním domů, bytů a chat.

Podle vyšetřovací verze proto dobře znal i lokalitu trojských zahrádek a domků, kde byla naposledy spatřena Anička.

V sobotu se přidali i vojáci

Zatímco vyšetřovatelé se pokoušejí osvětlit okolnosti případu a další informace o zmizelém podezřelém muži, místa v pražské Troji dál prohledávají desítky policistů. V sobotu pracovali od rána, po 17:00 pátrací akci ukončili, řekla mluvčí Andrea Zoulová.

Podle ní se do pátrání na rozdíl od pátku zapojila i vojenské policie. Spolu s ní dívku hledali hasiči, kriminalisté a speciální pořádkové jednotky pražské policie. Pomáhali i lezci z řad hasičů, kteří s lany slaňovali do nepřístupných prostor, třeba studní, uvedla mluvčí. Podle ní se rozsah pátrání pružně přizpůsobuje potřebám, takže policisté případně prohledají i chatky a novostavby v oblasti.

Dívka byla naposledy spatřena 13. října odpoledne, když se vracela ze školy. Se spolužačkami se rozloučila v ulici Pod Písečnou, poté se stopa děvčete ztrácí. Našel se jen batoh a láhev s pitím.

Prohlídka v Mostě

Z trestného činu "zbavení osobní svobody" byl v týdnu obviněn již zmíněný jedenačtyřicetiletý muž.

Soudce však jeho vazbu zamítl a pro policii bylo propuštění obviněného natolik překvapivé, že nestačila ani zajistit jeho sledování.

Podle policistů muž odešel, aniž si po propuštění vyzvedl osobní věci. I proto jsou stále přesvědčeni, že může mít zmizení Anny na svědomí.

Česká televize v sobotu večer ve zpravodajství s odvoláním na důvěryhodný zdroj uvedla, že v bytě mužovy současné družky v Mostě už provedli policisté domovní prohlídku.

Po zmizení dívky přijala zvláštní opatření také cizinecká policie na letištích. Informace o pohřešované předali policisté i do Schengenského informačního systému a Interpolu.

Dívka je vysoká asi 120 centimetrů a má blond vlasy. Na sobě měla tmavě šedou zimní bundu, mohla být ale oblečena jen v červeném svetru s tříčtvrtečním rukávem. Pod ním měla žluté triko s krátkým rukávem. Na sobě také zřejmě měla fialovočernou šálu, dále tmavě modré džíny s červenobílým páskem a fialovou čepici s kšiltem. Obuty měla černé boty.

 

Právě se děje

Další zprávy