Mýtus bohatých Pražanů se rozpadá. Ničí ho ceny a nájmy

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
8. 10. 2010 6:25
Před volbami sociologové přinesli nový pohled na život v hlavním městě
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociologové zjistili, že tradiční pohled Čechů, Moravanů a Slezanů na Prahu a její obyvatele ztrácí po prvních deseti letech nového tisíciletí opodstatnění. 

Věta ´Pražáci vydělávají spousty peněz a mají se dobře´ už zdaleka nemá obecnou platnost. Říkají to autoři nové studie nazvané V Praze je blaze, která právě vyšla ve sborníku Jaká je naše společnost?

Experti ze Sociologického ústavu Akdamie věd mimopražskému zbytku republiky krom jiného oznamují: 1. že rozdíly v příjmech mezi Prahou a regiony už od roku 2000 nerostou, 2. že naopak ceny pražských bytů, nájmů a služeb narostly tak, že jsou pro Pražana relativně dražší než pro jiného Čecha.

V roce 2007 stál v Praze metr čtvereční staršího panelákového bytu téměř 43 tisíc korun, v Jihlavě jednadvacet tisíc. Rozdíl v ceně je tak sto procent, zatímco rozdíl v příjmech mezi Prahou a Jihlavou je jenom čtyřicet procent.  

Levně v Praze? Vajíčka a voda

Autoři studie Tomáš Kostelecký a Martina Mikeszová si Jihlavu a Jihlavsko vybrali pro porovnání s Prahou, protože příjmy jsou v tomto regionu odpovídají regionálnímu průměru.

Srovnávali, co si může koupit za svoji výplatu průměrný Pražan a průměrný obyvatel Jihlavska. Pražské ceny byly vyšší, až na dvě výjimky - vajíčka a vodné a stočné.

Kromě ceny bytů je pro Pražany relativně dražší i nájemné.

Pražan zaplatil za pronájem metru bytu 136 korun, obyvatel Jihlavska 75. Pražská cena je o 81 procent vyšší než jihlavská.

Naopak relativně levněji Pražané nakoupí všechny potraviny. Ceny cukru, hovězího masa, chleba, mléka nebo másla se prakticky neliší - to v praxi znamená, že tyto potraviny jsou pro lidi z hlavního města reálně o 40 procent levnější.

"Relativně nejdražší jsou v Praze služby (kadeřník, parkovné, vstupenka do kina) a bydlení (pořizovací cena bytu, regulované i tržní nájemné)," shrnují sociologové.

Drahé služby a bydlení

Dříve byly v Praze vysoké ceny kompenzovány výší platů, které rostly rychleji než v regionech. To už ale neplatí.

"V novém tisíciletí se však rozevírání mzdových nůžek zastavilo," upozorňuje studie.

Od roku 2002 do roku 2007 se rozdíl v platech mezi Prahou a regiony fakticky nezměnil. Pražané průměrně vydělávali stále asi o 39 procent víc než lidé na českém, moravském a slezském venkově.

Právě zmíněné služby a bydlení jsou ale v Praze o více než 39 procent dražší, než v průměru zbytku republiky.

"Trochu zjednodušeně lze říct, že co průměrná pražská domácnost ušetří na jídle a službách spojených s bydlením, může vydat na pořízení bydlení, nájemné nebo splátky půjček na bydlení," říkají Kostelecký a Mikeszová.

Zlatá Praha slábla ï přes to, že v posledních 20 letech zažívala ekonomicky dobré období.

"To ovšem nemusí trvat věčně. Případné ekonomické problémy a následné potíže na trhu práce v Praze mohou místní obyvatele připravit o zaměstnání a tím i vyšší pražské příjmy, ale nezbaví je vyšších pražských nákladů," varují sociologové.

Pro důchodce je v Praze levnější jen jídlo

I v Praze tak roste skupina chudých, do které podle tabulek nepatří jen nezaměstnaní ale i důchodci nebo nekvalifikovaní zaměstnanci a dělníci.

V porovnání s ostatními regiony si v Praze hůře žijí i téměř všichni lidé placeni státem - učitelé, zdravotníci nebo úředníci. V průměru je důchod v Praze o sedm procent vyšší než v regionech. Pražský důchodce tak reálně ušetří jen na potravinách, všechno ostatní kupuje dráž než senior žijící v regionu.

Praha si nese image "zlaté" už z minulosti. I v minulém režimu obraz potvrzovalo třeba metro nebo lepší nabídka v obchodech. "Nejvyšší příjmy ale Praha za socialismu vždycky neměla. Předstihl ji Most, který měl nejvyšší platy v republice. Po revoluci se to ale rychle změnilo."

 

Právě se děje

Další zprávy