Žebříček 300 měst v republice. Kde se žije nejlíp?

Petr Holub
29. 9. 2010 6:45
Aktuálně.cz předkládá rozsáhlý výzkum, které ze 300 měst v Česku je pro život nejlepší

Praha - Města v západočeském pohraničí a také ve východních Čechách se podle všeho stávají ideálním místem k životu.

Když Aktuálně.cz před čtřmi lety zkoumalo mezi třemi sty městy České republiky to nejlepší, vyšel jako první Tachov. Nyní jsou ve stejném výzkumu před volbami komunálních politiků na prvním místě Domažlice.

Primát získaly jako místo dříve odlehlého pohraničí, ale dnes už město divadel, chodské kultury, zdravých financí a stavebního boomu.

Podrobně si žebříček českých měst podle výzkumu Aktuálně.cz můžete prohlédnout v následující grafice.

Zlaté Pardubicko

Nazdory triumfům Tachova a Domažlic obecně platí, že největšího rozkvětu v posledních čtyřech letech dosáhla menší města východních Čech.

Mezi dvacítku nejlepších se dostalo pět měst z Pardubicka a z bývalého Východočeského kraje ještě další čtyři.

Východ vystřídal v čele žebříčku Jih.

Místo sedmi měst mají jižní Čechy v první dvacítce jenom Český Krumlov. Důvodem je fakt, že žádné z jihočeských měst tentokrát nedokázalo zároveň investovat do bytové výstavby a do kulturních či vzdělávacích akcí.

To se naopak tradičně daří jižní Moravě. Minule byl v žebříčku druhý nejlepší Slavkov, teď ho vystřídala Kuřim, jeden z mála satelitů velkých měst, kde se radnice dokáže starat o víc, než územní plán a povinnou výplatu sociálních dávek. V první dvacítce jsou další čtyři města bývalého Jihomoravského kraje.

Takto dopadla česká města před čtyřmi lety. Pod grafikou článek pokračuje.

Víme, že jsme dobří

„Vaše hodnocení mě nepřekvapuje," reagoval na vyhlášení výsledků nezávislý starosta Domažlic Miroslav Mach.

Chvála, k níž dospělo, Aktuálně.cz totiž není výjimečná. Nedávno domažlická radnice skončila mezi nejlepšími v analýze agentury Region servis, která zjišťovala stav financí v městských kasách.

Mach nastoupil na radnici před čtyřmi lety, kdy městský rozpočet sotva stačil zaplatit běžný provoz úřadu.

„Prvním krokem proto byla kontrola běžných výdajů. Tím se získalo dost peněz na řadu investic, nebo na spolufinancování evropských projektů. Zároveň se tím zcela vyloučila korupce," popisuje starosta základní pilíř svého úspěchu.

Během čtyř let se v metropoli pod Čerchovem postavil domov pro seniory, opravilo několik ulic a začala stavět nová kanalizace. Za městem vniká nová čtvrť.

Komorní orchestr pod Čerchovem

V chodské metropoli proto opět přibývá obyvatel. Tím se podobá dalším pohraničním městům, jako jsou například Cheb, Tachov, Vimperk, Znojmo nebo Mikulov. Podle starosty ale není rozhodující, jestli se ve městě usazují lidé, kteří dojíždějí za prací do blízkého Bavorska. „Prostě jsme překonali kritický okamžik, kdy se lidé odsud stěhovali. Teď tu už zůstávají," vysvětluje.

Stejně jako řada dalších měst zvláště ve východních Čechách těží Domažlice ze své historie a kulturního zázemí. Ve městě jsou například dvě divadelní scény, pět pěveckých sborů a dokonce komorní orchestr. Základní umělecká škola má v jedenáctitisícovém městě 700 žáků.

„Pro nás je důležité, že nestahujeme obyvatelstvo z okolních obcí," vysvětluje Mach další důvod úspěšného rozvoje. Domažlice tak mohou sloužit jako přirozené centrum lidnatého chodského regionu a nejsou jen přestupní stanicí mezi vesnicemi a velkými metropolemi.

Návrat k přírodě

Okresní město v podhůří Českého lesa má ještě další výhodu.

Češi se od počátku nového století stěhují do okolí velkých měst. Praha má se svým nejbližším okolím už jeden a půl milionu obyvatel, Brno se svými satelity dosahuje půl milionu, přibývá lidí v zázemí Plzně a Českých Budějovic.

V posledních čtyřech letech se ale objevil opačný trend. Roste zájem o bydlení v čistém prostředí, dál od velkých měst. Přirozeným cílem stěhování z Ostravy jsou beskydská města Frýdlant nad Ostravicí a Frenštát pod Radhoštěm.

Rychleji než Zlín rostou nedaleké Vizovice, lidé z Liberce či Jablonce se stěhují do Tanvaldu a přilehlých oblastí Jizerských hor, Ústečáci odcházejí do Litoměřic a dalších obcí v Českém středohoří.

Domažlice mají s blízkou Plzní přinejmenším vyrovnanou bilanci.

Stíny minulosti a temná budoucnost

Průzkum Aktuálně.cz ukázal už před čtyřmi lety, že šanci na úspěch mají především města, která se dokázala vyrovnat se zátěží minulých let a která si nestihla vyrobit nové problémy.

O poznání horší výsledky tak mají opět města jako jsou Most, Chomutov, Ústí nad Labem, Ostrava, Havířov nebo Třinec, kde se dosud potýkají s dědictvím těžkého průmyslu, investují především do obnovy starých panelových sídlišť a řeší sociální problém.

Analýza Aktuálně.cz ukazuje, že obdobné potíže mají i další města, na úrovni okresů to jsou například Hodonín, Třebíč, Přerov, Vsetín, Náchod a Rakovník. S útěkem obyvatelstva a neschopností financovat důležité služby se ale potýkají především menší města v odlehlých krajích.

Další města válcuje jejich novodobý vzestup. Nejde jen o satelity typu Černošic a Řičan u Prahy, Židlochovic a Šlapanic u Brna nebo Trhových Svin u Českých Budějovic, kde se staví hodně nových rodinných domů, přibývá lidí a přitom chybějí peníze na úplně základní infrastrukturu, třeba dobré silnice a školky.
Hodně se staví také například ve Vrchlabí a dalších krkonošských obcích, region se ale přitom vyklidňuje, protože převažují rekreační objekty. 

 

Právě se děje

Další zprávy