Ministr Dobeš sníží učitelské odměny za státní maturitu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
31. 8. 2010 11:00
Ministerstvo chce uspořit 25 milionů tak, že zruší dvojitou kontrolu testů
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr školství Josef Dobeš zahrál s učiteli hříčku na dobrou a špatnou zprávu.

Veřejně prohlásil, že učitelům vždy věřil a nadále věří, ale s odvoláním na tuto proklamaci snížil balík peněz na odměny, které si mohli učitelé vydělat na chystaných státních maturitách.

Původně totiž měli vyplněné maturitní testy kontrolovat dva učitelé po sobě, ale ministerstvo se kvůli úsporám rozhodlo tento systém dvojí kontroly změnit na jednoduchý. A od "pojišťovací" kontroly upustilo.

"Řekli jsme si, proč bychom nemohli důvěřovat učitelům stejně, jako jim důvěřujeme celé roky, a udělat jen jednoho vyhodnotitele," řekl Aktuálně.cz ministr školství Dobeš.

Zbytečná zátěž

Pochybnosti, že jeden učitel může více chybovat a poškodit tak některého ze studentů, se Dobeš nebojí.

"Stejně to pak jde na centrálu, a tam je ještě další kontrola. Pedagogy to zbytečně zatěžovalo, mají svoji práci a byli do toho vtaženi. Bylo to zbytečně byrokraticky a administrativně náročné," dodal ministr za stranu Věci veřejné,

Tím, že ministerstvo školství rezignovalo na dvojí, takzvanou křížovou kontrolu, ušetří asi pětadvacet milionů korun, které v původním rozpočtu bylo připraveno na odměny učitelům.

Celkově ministr Dobeš slíbil proti původnímu rozpočtu ušetřit na státních maturitách šedesát miliónů. To, co se neušetří na odměnách pro učitele, přinesou ministerstvu slevy, které ministr dojednal s firmami, jež státní maturitu zajišťují.

"Dodatky ke smlouvám se právě podepisují. Celkem příští rok ušetříme dvaašedesát milionů korun," řekl ministr Dobeš.

Státní maturity na Aktuálně.cz:

I když kontrola testů bude o něco oslabena, reklamace státní maturity je podle informací Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání jednoduchá.

Reklamace zde

"V případě společné (státní) části maturitní zkoušky platí základní pravidlo, že vše, co se okolo maturity děje, je plně auditovatelné. Jinými slovy, o všem existují doklady a vždy je zřejmé, kdo je za tu či onu část procesu odpovědný," uvádí CERMAT.

Žádost o přezkoumání průběhu či výsledku zkoušky může podat každý student.

"V takovém případě ministerstvo či kraj, které tuto žádost řeší, budou mít k dispozici digitální archiv veškeré dokumentace o výkonu příslušného žáka u zkoušky, o vlastním průběhu zkoušky i o způsobu hodnocení zkoušky," stojí na oficiálních stránkách státních maturit novámaturita.cz.

Josef Dobeš (Věci veřejné)
Josef Dobeš (Věci veřejné) | Foto: Ludvík Hradilek

Senát odklad zkoušky neschválil

Desetimilionové úspory v systému státních maturit paradoxně dráždí jejich odpůrce. Vidí v tom důkaz, že maturity jsou špatně připravené a že možná existuje prostor ušetřit další desetimiliónové částky.

Jeden z nejaktivnějších, senátor Marcel Chládek z ČSSD, trvá na tom, aby provozní i finanční stránku státních maturit prověřil auditor.

"Pan ministr teď říká, že se mu podařilo ušetřit desítky milionů korun, nejvíce od hlavního dodavatele firmy Logica. Tak se ptám, kde ta vata byla a jestli tam není i další."

Senát minulý týden neschválil Chládkův návrh, aby se státní maturita odsunula o tři roky, a vrátil mu ho k přepracování. Z diskuse ale vyplynulo, že v horní komoře převažují zastánci úplného zrušení zkoušky. O takovém návrhu přemýšlí Chládek i někteří senátoři ODS.

"Velice silně uvažuji o tom, že ten projekt by si zasloužil odstřelit. Teď se to dostalo do fáze, kdy i lidé ze školství, kteří s tím nesouhlasí, jsou unaveni neustálými změnami a diskusemi a už jen chtějí, aby měli nějakou jistotu," domnívá se Chládek.

 

Právě se děje

Další zprávy