Konec papírů: Dobeš chce v roce 2014 e-maturity

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
21. 8. 2010 23:00
Maturanty napřesrok v květnu čeká jednotná státní zkouška
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr školství Josef Dobeš zpřesňuje plán, jakým se bude rozvíjet státní maturita.

Letos v říjnu se jednotný maturitní systém vyzkouší v generálce, napřesrok v květnu bude první maturita naostro, za další rok by mohly už podle maturitních testů přijímat studenty vysoké školy a v roce 2014 by měly zmizet papírové testy a místo nich přijít elektronické. 

"V 2014 musí být elektronické maturity. V tomto směru jsem informoval i dodavatele, že po roce 2014 už rozvoz papírových testů nebude," uvedl ministr Dobeš, že s nynějším systémem, kdy se do jednotlivých škol rozvážejí papírové testy auty,  počítá jenom dočasně.

Papír? Riskantní věc

Složitá logistika s papírovými testy je nejčastějším tématem kritiků státních maturit.

Celá operace přijde na více než šedesát miliónů korun a podle kritiků stačí jedna nehoda a několik škol zůstane bez testů.

"Zdědil jsem to, nejsem tím nadšen," říká ministr školství Josef Dobeš, který tento týden na vládě konání státních maturit prosadil.

Hlavně technická organizace jednotné státní maturitní zkoušky se proto bude prověřovat při letošní říjnové generálce. 

Složitý systém rozvozu mnoha auty do jednotlivých škol vznikl i proto, aby někteří učitelé a ředitelé škol neměli k testům přístup dříve než jiní a nemohli toho využít.

Podle Dobeše je ale nepřijatelné, že se za důvěryhodnější považují zaměstanci rozvážkové firmy než pedagogové. "To mě jako ministra školství a jejich nadřízeného velmi uráží."

Chystá se další návrh na zrušení maturit

Za neefektivní má celou podobu jednotné maturity jeden z jejích největších odpůrců senátor Marcel Chládek (ČSSD).

Senát bude příští týden projednávat jeho návrh na odložení státní maturity o tři roky. Není zřejmé, jakou má mezi členy horní komory podporu a zda se dostane do sněmovny. Pokud ne, předloží pravděpodobně Chládek nový návrh na úplné zrušení zkoušky.

"Velice silně uvažuji o tom, že ten projekt by si zasloužil odstřelit. Teď se to dostalo do fáze, kdy i lidé ze školství, kteří s tím nesouhlasí, jsou unaveni neustálými změnami a diskusemi a už jen chtějí, aby měli nějakou jistotu," domnívá se Chládek.

Trvá na tom, aby provozní i finanční stránku státních maturit prověřil auditor. "Pan ministr teď říká, že se mu podařilo ušetřit desítky milionů korun, nejvíce od hlavního dodavatele firmy Logica. Tak se ptám, kde ta vata byla a jestli tam není i další."

 

Právě se děje

Další zprávy