Plány s maturitou: Za dva roky má nahradit přijímačky

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
20. 8. 2010 17:30
Odpůrci projektu tomu nevěří, vysoké školy jsou opatrné
Foto: Jan Langer

Praha - Po zavedení státních maturit by to byla druhá revoluce v českém školství. Vysoké školy by výsledky jednotných maturitích zkoušek používaly místo příjímacích zkoušek.

Ministr školství Josef Dobeš předpokládá, že by něco takového mohlo být možné už v roce 2012 - tedy poté, co středoškoláci složí podruhé v historii státní maturitu. Její první konání schválila tento týden vláda pro blížící se školní rok 2010/2011.

Státní maturita bude mít dvě úrovně - snazší a složitější. Právě náročnější varianta zkoušky by měla nahradit přijímací zkoušku na vysokou školu.

"Jednám s rektory o tom, aby ten vyšší stupeň byl uznáván jako vstupenka na vysokou školu. Sami rektoři říkají zkusme to, zaběhněme ten systém, ověřme si to a my jsme připraveni na to reagovat," říká ministr Dobeš.

Dobeš: Ušetříme miliardy

Dobeš tvrdí, že by vysoké školy dlouhodobě ušetřily až miliardy korun, kdyby se mohly spolehnout na výsledky státní maturity a nemusely pořádat přijímací řízení.

Ministerstvo počítá i s tím, že by zavedlo jednotný elektronický systém, který by školám umožnil "vybrat si" z úspěšných studentů.

Rektoři, kteří i na téma jednotných maturit ve čtvrtek s ministrem Dobešem jednali, jsou zatím opatrnější.

"Pro mnohé vysoké školy jsou totiž důležité nejen nabyté znalosti studentů, ale také jejich schopnost studovat na vysoké škole," upozorňuje rektor Masarykovy univerzity a předseda České konference rektorů Petr Fiala.

Až reálné zavedení státní maturity podle něho ukáže, zda je možné využít maturitní výsledky jako kritérium pro výběr kvalitních uchazečů pro studium. "V tuto chvíli to nelze dopředu slíbit," řekl Fiala. 

Gymnázia: Už aby to bylo

Kritici projektu státních maturit už nyní mluví skepticky.

Vysoké školy si podle nich budou chtít vybírat studenty samy podle vlastních kritérií.. "Nejsem vůbec přesvědčený, že vysoké školy, zvláště ty prestižní, se budou výsledky maturit řídit a přestanou pořádat vlastní přijímací zkoušky," domnívá se jeden z nejhlasitějších kritiků jednotné zkoušky senátor Marcel Chládek, který v horní komoře podal návrh na další tříletý odklad zkoušky. 

Foto: Aktuálně.cz

Ředitelé gymnázií, jejichž studenti na vysokých školách pokračují nejčastěji, by naopak uvítali, kdyby univerzity začaly státní maturitu akceptovat místo přijímaček co nejdříve.

"Myslím, že to nakonec rády použijí," předvídá místopředseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt.

Podle něj mají školy často s vlastními přijímací zkouškami problémy. Dalších (letos přibližně šedesát fakult) využívá testy společnosti Scio. Část z nich jimi nahrazuje vlastní přijímačky a žádné zkoušky nepořádá, u dalších fakult jsou doplňkem jejich vlastních zkoušek.

Tyto testy ale podle Dytrta zase nejsou po chuti všem studentům. "Někteří studenti se cítí nerovnoprávně, když někteří mohou takový test dělat jen jednou a jiní, kteří na to mají, třeba šestkrát," dodává.

Dytrt odmítá i námitku, že by státní maturity byly příliš jednoduché. "To u složitější verze určitě neplatí. Zúčastnili jsme se pilotáží a i kantoři testy považovali za velmi složité."

 

Právě se děje

Další zprávy