Tisíce lidí brojí proti ministerské příručce o sexu

Domácí Domácí
20. 7. 2010 10:13
Veďme děti ke slušnosti a ne k sexuálním ´alternativám´, nabádají
S takovou aktovkou musí být radost chodit do školy.
S takovou aktovkou musí být radost chodit do školy. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstvo si od ní slibovalo, že připraví žáky základních škol lépe do života. Zatím ale spíše rozdmýchává emoce a pobouřila už tisíce lidí.

Řeč je o příručce, která má učitelům pomoci s výukou sexuální výchovy.

Výbor na obranu rodičovských práv (VORP) dokonce inicioval petici, kterou dosud podepsaly přes 3000 lidí. A podle Lidových novin nechybí mezi signatáři ani více než stovka katolických kněží.

"Děti mají být vedeny ke slušnosti, sebeovládání a altruismu, k založení dobré a stabilní rodiny, ke zdravému vlastenectví a znalosti své kultury; ne k sexuálním ´alternativám´, gendru, militantnímu feminismu a multikulturalismu. Jen ten, kdo si váží vlastního národa a kultury, může respektovat jiné," píše se mimo jiné na webu VORP.

Podívejte se, co rodičům i politikům vadí:

Sexuální sobectví a autoerotika

Podle plánů ministerstva by témata měla být začleněna do různých předmětů v rámci celé školní docházky. To se ale signatářům nelíbí.

Stát by podle nich měl nechat sexuální výchovu výhradně na rodičích. Mluvčí iniciativy Anna Brychtová tvrdí, že příručka zbytečně dá dětem "předčasné a příliš názorné informace" a bude je "vychovávat k sexuálnímu sobectví a autoerotice".

Už před parlamentními volbami proti příručce brojila lidovecká místopředsedkyně (a nyní faktická šéfka strany) Michaela Šojdrová.

"Zvláštní důraz má být ve výuce kladen na to, aby rodinná výchova řešila nejen negativní trendy sexuálního chování ve společnosti, ale přibližovala žákům sexualitu v komplexním pojetí jako vyjádření láskyplného vztahu mezi mužem a ženou," napsala v půli května.

 

Právě se děje

Další zprávy