Zákaz kouření je opět na stole. Uspěje v nové sněmovně?

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
6. 7. 2010 8:19
Poslanec Novotný chce otevřít debatu o zákazu kouření v restauracích
Snímek byl pořízen mobilním přístrojem Nokia N86 8MP .
Snímek byl pořízen mobilním přístrojem Nokia N86 8MP . | Foto: Michal Štůsek

Praha - Restaurace a hospody se musejí novým protikuřáckým zákonem řídit teprve pár dnů, ale mezi novými poslanci se už objevují úvahy o přísnější normě, která by kouření v hospodách zakázala úplně.

K prvnímu červenci se museli restauratéři rozhodnout, zda je jejich podnik kuřácký, nekuřácký nebo má stavebně oddělené prostory pro obě skupiny. Podle toho vylepili na dveře informační nálepku.

Odpůrci kouření to označují za vítězství tabákové lobby ve sněmovně. Dolní komora parlamentu se ale po volbách hodně obměnila a o zpřísnění kuřácké legislativy se znovu bude mluvit.

"Se zákazem kouření v hospodách je to stejné jako s hazardem. Lobbisti parlament ovládli, snad to nyní bude lepší," říká o nové sněmovně známý nepřítel kouření v restauracích poslanec za Věci veřejné Josef Novotný, který jako starosta Bystřice pod Pernštějnem zakazoval jako první kouření v obecních hospodách.

Josef Novotný
Josef Novotný | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A už plánuje jednání na toto téma. "Chci se rozhodně sejít s poslancem Šťastným a domluvit se, že bychom něco podobného mohli iniciovat, pokud bude podpora. Uvidíme, nových tváří je hodně. Odhaduji, že z našeho klubu nekouří asi tři čtvrtě lidí, to je pozitivní," dodává.

Ochrana nekuřáků se dostala i do programového prohlášení nové vlády, byť ne v konkrétních krocích. "Vláda se bude maximálně zasazovat o ochranu nekuřáků," píše se v kapitole zdravotnictví.

Šťastný: Bez stojedničky do toho nejdu

Poslanec Boris Šťastný, autor současného protikuřáckého zákona, není proti změně, ale s novelou nespěchá. "Dal bych novému zákonu rok, uvidíme, jak se osvědčí," říká.

"Aby to mělo smysl, chtělo by to pod zákonem mít 101 podpisů poslanců. Můžeme totiž téměř jistě počítat s vetem Senátu i pana prezidenta," upozorňuje.

Boris Šťastný
Boris Šťastný | Foto: Ludvík Hradilek

Podzimní doplňovací volby by ale mohly změnit poměr sil i v horní komoře a posílit řady odpůrců kouření. ODS, která často hájí právo na soukromé podnikání bez zásahů státu, zřejmě přijde na úkor levice o některá křesla.

"Zákaz kouření v restauracích je jedna věc. Já jsem byl pro, ale i takto bude host mít více informací a právo se rozhodnout. I tak je to zlepšení oproti dnešku," obhajuje Šťastný současný zákon.

Podle něj norma navíc neupravuje jen v médiích nejvíce probíraný zákaz kouření v restauracích ale i další věci. "Hlavně v ochraně dětí a mládeže před kouřením. Například jsou zavedeny velmi přísné až sta tisícové pokuty za prodej cigaret a alkoholu dětem," vysvětluje.

 

Právě se děje

Další zprávy