Herec Vladimír Dlouhý, Petr z Arabely a "Čertů", zemřel

Kultura Kultura
20. 6. 2010 22:52
Herec podlehl dlouhé těžké nemoci, oznámila jeho rodina

Praha - Po těžké nemoci v neděli odpoledne v pražské nemocnici na Karlově náměstí skonal divadelní a filmový herec Vladimír Dlouhý.

Prostřednictvím veřejnoprávní agentury ČTK to oznámila jeho rodina.

Dlouhému bylo 52 let. Zprávy o jeho vážném zdravotním stavu se v posledních týdnech množily.

Vladimír Dlouhý vystudoval herectví na konzervatoři v Praze.

Reakce

Jiří Svoboda: Nedávno s Dlouhým točil film Domina, herec už byl nemocný. "Choval se strašlivě statečně, ustavičně to zlehčoval a točil i fyzicky namáhavé scény."

Jiřina Jirásková: "Neodešel mi jenom jeden z nejlepších hereckých kolegů, ale také člověk, jehož jsem si po všech stránkách hluboce vážila."

Filip Renč: Za roli v jeho filmu Hlídač č. 47 dostal Dlouhý Českého lva: "Hrál si s každou situací, s každým slovem a udělal z toho velkou roli."

Petr Jákl: V jeho chystaném filmu Kajínek ztvárnil policistu. "Byl velice vtipný a pozitivně naladěný. A obdivuhodně pracovitý."

Michal Kocourek: V jím vedeném Divadle Kalich hrál Dlouhý s bratrem Michalem Elling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství. "Pokaždé to byly bouřlivé děkovačky, naposledy 11.května..." -čtk-

Během své úspěšné kariéry hrál například v pražském Divadle Na zábradlí, divadle Rokoko a před svou smrtí působil v pražském Divadle na Vinohradech.

Ve filmovém světě začínal jako dětský herec na přelomu sedmdesátých let.

Nejslavnější postavou této éry je role postiženého chlapce ve filmu Karla Kachyni Už zase skáču přes kaluže (1970).

Miliony diváků si mladého Vladimíra Dlouhého oblíbily ve slavných televizních seriálech své doby (Arabela, Sanitka, Dobrodružství kriminalistiky).

Byl také hlavní postavou jedné z dnes už klasických pohádek S čerty nejsou žerty (1984).

V polistopadové éře patřily mezi jeho nejúspěšnější filmové snímky drama Bumerang (1996 - byl za svou roli nominován na Českého lva), komedie Báječná léta pod psa (1997), Knoflíkáři (1998) nebo Jedna ruka netleská (2003).

Za svou vedlejší roli ve filmu Hlídač č.47 Filipa Renče z roku 2008 dostal Českého lva.

S životní partnerkou Petrou Jungmanovou vychovával dvojčata - syny Jana a Jiřího.

 

Právě se děje

Další zprávy