Tisíce volných míst na VŠ: Školné může vyhnat Slováky

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
17. 6. 2010 14:15
Slováků v Česku studuje 16 tisíc
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Studentů ze Slovenska na českých vysokých školách rok od roku přibývá. Trend posledních let ale můžou zastavit plány budoucích vládních stran na zavedení školného. Na Slovensku se totiž studuje zadarmo a podle prohlášení možné budoucí slovenské premiérky Ivety Radičové to tak i zůstane.

Ve slovenských médiích už se mluví o tom, jak by si tamní vysoké školy s náporem zájemců poradily.

Počty studentů nejsou zanedbatelné - na veřejných vysokých školách (tedy bez školného) studuje v Česku šestnáct tisíc slovenských studentů. Nemusí nic platit, protože i studium ve slovenštině se bere jako studium v mateřském jazyce a je tak zdarma. Dalších šest tisíc Slováků školné v Česku platí už nyní, protože studují na soukromých školách.

Kdy budou platit, ptají se školy

České vysoké školy se odlivu studentů neobávají, spíš řeší, jak budou takzvané odložené školné, které se platí až po skončení studia, od zahraničních studentů vymáhat. Cizinci na českých školách tvoří 8 procent všech studujících.

"To se týká školného i studentských půjček. Člověk má začít platit, až dosáhne průměrného příjmu. Ale v jaké zemi," ptá se Heda Čepelová ze Studentské komory Rady vysokých škol. Podle ní to bude vyžadovat složitou komunikace mezi úřady jednotlivých států.

"V registru, který bude sledovat příjmy, jsou podle už existujících návrhů jenom lidé, kteří zůstanou pracovat na území České republiky. Byla to jedna z připomínek, které jsme vznesli."

Obavy o vymahatelnost odloženého školného vyjádřila i Univerzita Karlova, kde studuje na šest tisíc studentů ze zahraničí.

"U odloženého školného opakujeme své zásadní obavy z nemalých vedlejších nákladů na správu celého systému a z komplikované možnosti následné vymahatelnosti," stojí v prohlášení UK.

Zájem o studium Slováků v Česku v posledních letech prudce stoupl. V roce 2001 studovalo v Česku celkem 5159 slovenských studentů. V letošním akademickém roce jejich počet překročil 22 tisíc.

Přesné statistiky, jaké obory u nás slovenští studenti nejčastěji studují, nejsou. Podle Viktora Smieška, předsedy slovenské Rady vysokých škol, by ale tamní školy nápor navrátilců zvládly.

"Předpokládám, že žádná naše vysoká škola by je neodmítla pro nedostatek místa. Mimo jiné proto, že dostáváme peníze na provoz hlavně podle počtu studentů," řekl deníku Aktuálne.sk Smieška. Podle něj odcházejí do Česka kvalitní studenti a jejich návrat by mohl slovenským vysokým školám i prospět.

Odlivu se nebojíme

Problém by mohl nastat jen u konkrétních oborů. Přesné statistiky o tom, co kteří Slováci u nás studují, ale nejsou.

"Kdyby v České republice studovalo třeba dva tisíce mediků ze Slovenska a všichni by se chtěli vrátit, tak to naše lékařské fakulty nezvládnou," odhadl Smieška.

Ani na českých univerzitách nepanuje panika z odlivu studentů.

"Masarykova univerzita se neobává odlivu studentů po zavedení školného. Studenti, ale možná budou více zvažovat výběr studijního oboru," domnívá se rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

 

Právě se děje

Další zprávy