Nové důchody: zdraží potraviny a ženy přijdou o výhody

Petr Holub
9. 6. 2010 12:20
Bezděk žádá povinné spoření do soukromých fondů
Petr Nečas poprvé připustil, že kvůli přechodu na nové penze budou muset stoupnout daně
Petr Nečas poprvé připustil, že kvůli přechodu na nové penze budou muset stoupnout daně | Foto: ODS

Analýza - Přechod k novým důchodům bude finančně bolet téměř každého Čecha, tedy nejen dnešní čtyřicátníky, jichž se nejvíc týká.

Návrh takzvané druhé Bezděkovy komise, která připravila penzijní reformu a jejíž závěry si postupně osvojuje tvořící se nová vláda, je mnohem radikálnější než všechny předchozí varianty.

Počítá se zdražením potravin a léků, s tím, že ženy budou chodit do důchodu stejně pozdě jako muži, nebo že budou zrušeny doživotní vdovské penze.

Nižší pojistné

Češi budou po vzoru ostatních středoevropských zemí odvádět část pojistného do soukromých kapitálových fondů. Tak zní většinový názor členů komise, kde zasedli experti ze státní správy, odborů a penzijních společností. Sám Bezděk byl do poloviny května šéfem české pobočky pojišťovny Aegon.

Klíčová jsou procenta z hrubé mzdy, které se budou odvádět do státního důchodového pilíře a do soukromých fondů. Podle většinového názoru se sníží pojistné ze současných 28 na 23 procent hrubé mzdy. Tím by se zčásti vykompenzoval růst cen nastartovaný zvýšením sazby DPH na potraviny a léky.

Čtyřicátníci

Ze zmíněných 23 procent by 20 šlo do průběžného státního systému a tři procenta do soukromých fondů. Tato změna se bude týkat v okamžiku spuštění reformy pouze lidí pod 40 let. Lidé starší by dostávali důchod podle dnešního systému.

Podle expertů vyžaduje reforma přípravu nejméně čtyři roky.

Návrh jde dál, než například předvolební plány ODS a TOP 09, které doporučovaly takzvaný opt-out, kdy se o vstupu do soukromého pilíře dobrovolně rozhoduje sám pojištěnec. Tento plán se v komisi udržel jen jako menšinová varianta. Počítá s tím, že do státního systému zaměstnanec zaplatí 23 procent hrubé mzdy. Pokud bude do soukromých fondů odvádět další tři procenta, stát mu přispěje stejnou částkou.

Vyšší daně

Zaplatit navržený systém nebude možné jen ze snížené sazby pojistného. Proto Bezděkovi lidé doporučují zvýšit daně. Konkrétně chtějí zrušit zvýhodněnou sazbu DPH. Za nákup každého zboží se tak bude státu odvádět 20 procent z jeho ceny. Například z potravin a léků se dosud platí jen deset procent. "Jsme připraveni v maximální možné míře podporovat závěry Bezděkovy komise. Jako o náhradním finančním zdroji do rozpočtu jsme ochotni uvažovat i o sblížení sazeb DPH až k jejich sjednocení," řekl pravděpodobný příští premiér Petr Nečas (ODS) v HN.

Stát podle Bezděka získá sjednocením sazeb DPH 50 miliard, které použije na odvody pojistného za nezaměstnané a ženy v domácnosti. Další peníze v řádu miliard zaplatí živnostníci, kteří už nebudou mít oproti zaměstnancům poloviční pojistnou sazbu.

Vyšší věk, později do důchodu

Experti navrhli i celou řadu dílčích změn. Reforma zrychlí zvyšování penzijního věku ženám. Do roku 2035 by tak muži i ženy chodili do důchodu v pětašedesáti. Komise nevylučuje, že tuto hranici bude nutné dál zvyšovat.

"Doba strávená v důchodu různými generacemi nebude při uplatnění tohoto přístupu - ve srovnání s dnešními generacemi důchodců - klesat. Výjimkou bude odstraňování neodůvodněného věkového zvýhodnění u žen. Avšak i po sjednocení věkové hranice budou ženy - z titulu vyšší naděje dožití - v důchodu v průměru o něco delší dobu, než jejichž mužští vrstevníci," popisuje budoucí poměry expertní zpráva.

Reformní zákony vládě zakážou zvyšovat důchody rychleji, než nařizuje zákon, tedy o inflaci a třetinu růstu reálné mzdy. Od roku 2025 se budou penze zvyšovat jen o inflaci.

Bude zrušena doživotní výplata vdovských a vdoveckých důchodů. Strop pojistného na úroveň trojnásobku průměrné mzdy. V současných relacích by se tak neplatilo pojistné z výdělku nad 70 tisíc korun měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy