Proč těsně po válce pobili pražské Němce? Archivy mlčí

Pavel Baroch
15. 5. 2010 19:22
Aktuálně.cz získalo nová svědectví o masakru Němců v květnu 1945

Praha - Pokud se v archivech nenajde nějaký "zapomenutý" dokument, asi se nikdy nedozvíme podrobnosti o nepříliš známé události z května 1945, kdy bylo jen pár hodin po skončení války na pražské Bořislavce zmasakrováno asi čtyřicet Němců v civilu.

Jejich smrt přitom byla obzvlášť brutální: Amatérský film ukazuje, jak po postřílených tělech ještě projel nákladní automobil.

"Nevylučuji, že se takové materiály ještě někde objeví, ale já jsem na ně zatím nikde nenarazil," řekl Aktuálně.cz historik Tomáš Staněk, asi největší znalec poválečných excesů na německých obyvatelích.

Staněk objevil jen jednu krátkou zmínku o této události, a to v dokumentech zvláštního odboru Státní bezpečnosti z roku 1947. V něm se uvádí, že Němce nechal postřílet neznámý rudoarmějec.

Asistovali u střelby i Češi?

Staněk, který pracuje ve Slezském zemském muzeu v Opavě a zároveň je vysokoškolským pedagogem, v archivech nenašel ani zmínku o tom, že by se tento incident někdy vyšetřoval.

"Konkrétního pachatele bude asi těžko možné identifikovat," poznamenal historik. Podle jeho odhadu byli Němci napřed zavřeni v místním kině na Bořislavce.

Odtud je nespíš Češi vyvedli ven a příslušník (nebo příslušníci) Rudé armády je postřílel. "Určitě u toho naši lidé asistovali," tvrdí Staněk.

Redakci Aktuálně.cz se dokonce přihlásila pamětnice, která tvrdí, že její otec s puškou v ruce hlídal zajaté Němce, kteří si na Bořislavce museli vykopat hrob.

Po tělech zastřelených Němců ovšem napřed projel už zmiňovaný nákladní vůz. Že šlo o automobil využívaný Rudou armádou, je patrné z dochovaných historických záběrů, které natočil otec Heleny Dvořáčkové.

Podobných incidentů bylo po Praze více

Podle historika Staňka, autora několika knih o poválečných osudech Němců, se podobných incidentů jako na Bořislavce událo bezprostředně po skončení války více.

V hlavním městě bylo asi 40 různých sběrných táborů, k soustředění německých zajatců se využívaly i školy, tělocvičny, různé sály. Jeden z velkých táborů byl na stadionu na Strahově.

"Střelba se ozývala z tamního Masarykova stadionu, ale také v Dejvicích nebo v Motole," řekl Aktuálně.cz Tomáš Staněk. První dny po skončení války byly podle něho poznamenány značným chaosem, situace byla nepřehledná.

Foto: praha.eu

Skrývali se v civilu němečtí vojáci?

Redakci Aktuálně.cz, které se už více než týden snaží událost na pražské Bořislavce před 65 lety zrekonstruovat, se přihlásil i jeden svědek z května 1945.

Vladimír Přibyl, kterému bylo tehdy 14 let, viděl mrtvá německá těla v civilních šatech. A dokonce spatřil i rudoarmějce, jak chodil mezi těly a pak pistolí střelil jedno z nich do hlavy.

"Otec se bavil s chlapy, co tam postávali. Říkali, že ti zabití Němci stříleli z oken vil na Hanspaulce," řekl Aktuálně.cz Přibyl. Tuto informaci ovšem nedokáže historik Tomáš Staněk potvrdit.

"Nedochovaly se o tom žádné písemné záznamy," konstatoval Staněk. V prvních mírových dnech se ovšem podle něho stávalo, že se němečtí vojáci například snažili "ukrýt" tím, že se převlékli do civilního oblečení.

 

Právě se děje

Další zprávy