Čeká nás exodus z paneláků. Za 10 let statisíce rodin

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
10. 5. 2010 19:35
Sociologové předvídají, že Češi budou nakupovat vlastní bydlení
Prodám byt v Janově. "Družstav skupují byty od lidí, kteří z Janova prchají a pošlou tam neplatiče z jiných měst, kde mají své zájmy. Když takhle vyklidí dům třeba v Praze, vydělají velké peníze," vědí zástupci neziskových organizací. Sestěhovávání sociálně slabých občanů je v rukách sourkomníků, ne státu.
Prodám byt v Janově. "Družstav skupují byty od lidí, kteří z Janova prchají a pošlou tam neplatiče z jiných měst, kde mají své zájmy. Když takhle vyklidí dům třeba v Praze, vydělají velké peníze," vědí zástupci neziskových organizací. Sestěhovávání sociálně slabých občanů je v rukách sourkomníků, ne státu. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V době, kdy vesnice zvlášť v okolí velkých měst zápasí s problémem masivně se rozrůstajících satelitů, vydali sociologové varovnou prognózů - trend nekončí.

Čím dál více Čechů bude chtít bydlet v rodinném domku a pokud se ekonomice bude dařit, do roku 2020 přesídlí do vlastních rodinných domků bezmála pět set tisíc domácností.

Vyplývá to z prognózy sociologů bydlení Martina Luxe a Petra Sunegy ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Sociologové odhadují, že v rodinných domech by mohlo žít za deset let až 50 procent českých domácností. I při špatném vývoji ekonomiky to bude 43 procent. O bydlení v rodinném domku by ovšem stálo dokonce pětašedesát procent všech domácností v Česku.

Ze sídliště je do rodinného domku někdy velmi blízko.
Ze sídliště je do rodinného domku někdy velmi blízko. | Foto: Ludvík Hradilek

Lidé chtějí bydlet ve vlastním

"Je tu jasný trend přechodu z nájemního bydlení do vlastního, a to především do rodinných domů. Samozřejmě za předpokladu, že na to lidé budou mít. Pravděpodobně nejvíce by takový přesun šel na úkoru bytů v panelových domech, které jsou nejméně preferované." řekl Aktálně.cz Petr Sunega.

Vzkaz pro obce v okolí velkých měst je jasný: Jestliže už nyní máte problém se satelity, v budoucnu to bude ještě horší.

Dnes nesmysl, zítra realita: Prázdné byty

"Ty problémy se musí řešit. I když samozřejmě není jisté, že se budou dál rozrůstat satelitní městečka, ty takzvanné paneláky na ležato. Mnoho lidí už o takové bydlení nemá zájem. Je možné, že se bude stavět kvalitněji a na větších parcelách," doplňuje Sunega.

Pokud ekonomika bude prosperovat, čekají sociologové, že se i u nás objeví fenomén prázdných bytů a domů, který zatím znají spíš země na západ od našich hranic.

A znovu se to týká především panelových domů na velkých sídlištích. Nabídka bude převažovat nad poptávkou a hodně se změní i sociální skladba obyvatel.

"Je minimálně možné očekávat nadále dominanci rodinných domů při nové bytové výstavbě, tlak na pokles tržního nájemného v nájemním sektoru bydlení a je dokonce možné, že určitá část bytů zůstane jak bez zájemce o jejich koupi, tak bez zájemce o jejich pronajmutí," soudí autoři studie.

 

 

Právě se děje

Další zprávy