Historik: Německé civilisty nepobili Češi, ale Rusové

Pavel Baroch
6. 5. 2010 19:40
V květnu 1945 na okraji Prahy zmasakrovali 40 Němců v civilu. Kdo je viníkem?

Praha - S novým pohledem na málo známou událost z prvních hodin po skončení války - masakr více než čtyřiceti německých civilistů na okraji Prahy - přišel Vojenský historický ústav.

Tvrdí, že Němce v civilu nepobili Češi, ale ruští vojáci, kteří právě dorazili do hlavního města. "Na sto procent to nebyli Češi. Jsem přesvědčen o tom, že to byli Rusové," řekl Aktuálně.cz Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu.

Z události z května 1945 se dochoval amatérský film, který krátce po osvobození Prahy natočil otec Heleny Dvořáčkové. Na záběrech je řada německých civilistů, která postupně padá po zásazích kulek. Po mrtvých a polomrtvých tělech pak ještě projede nákladní automobil.

"To auto je ruské, respektive je to americký vůz Studebaker, který Američané za války dodávali Rusům," vysvětluje Stehlík. Dodal, že na autu jsou vidět i šeříky, kterými Pražané vítali vojáky Rudé armády. A za autem připojený malý kanón, který povstalci v Praze rozhodně neměli.

Na záběru s americko-ruským vozem spatřil historik Stehlík rovněž část postavy důstojníka s typickou ruskou taškou na mapy. "Kousek vedle jsou i další ruští vojáci," poznamenal Stehlík.

Zabíjel samopal, nikoli puška

Méně průkazné je ovšem to, kdo německé civilisty střílel. Na starých záběrech totiž střelec natočený není. Podle Stehlíka ovšem nepřímé důkazy rovněž vyznívají ve prospěch Čechů.

Eduard Stehlík tvrdí, že ze stylu střelby je patrné, že na německé civilisty se střílelo ze samopalu. "Studovali jsme to tady v ústavu," řekl Aktuálně.cz vojenský historik.

"Češi měli během Pražského povstání z devadesáti procent pušky," vysvětlil Stehlík. Dodal, že Češi - i s páskami Revolučních gard - se na dobových záběrech také objevují. Podle historika Stehlíka to ovšem vypadá, že byli pouhými pozorovateli.

Anebo skutečně zabíjeli Češi?

Historický film z května 1945 je součástí dokumentu Zabíjení po Česku, který ve čtvrtek večer vysílá ČT2. Autor dokumentu David Vondráček rovněž nevylučuje, že masakr německých civilistů mohli způsobit Rusové.

"Klidně to tak mohlo být, ale také nemuselo," řekl Aktuálně.cz Vondráček. Historik Tomáš Staněk v dokumentu uvádí, že Němce mohli pobít Rusové, ale také Češi, kterým mohl velet ruský důstojník.

Nevím, jak to bylo, říká pamětnice

Přímí účastníci masakru v Praze 6, kteří by jednoznačně událost popsali, nejspíš už také nežijí.

Heleně Dvořáčkové, jejíž otec pobíjení německých civilistů točil, nebyly v květnu 1945 ani čtyři roky. "Nic si z toho prakticky nepamataju," řekla Aktuálně.cz Dvořáčková, která nevylučuje ani verzi, že Němce postříleli ruští vojáci.

Její otec, ještě když byl naživu, jí také neřekl, co přesně se v květnu 1945 kousek od jejich domu v pražské Bořislavce odehrálo.


 

Právě se děje

Další zprávy