Nepřežiješ, hrozí jí stovky SMS. Tak vypadá kyberšikana

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
4. 5. 2010 19:00
Školy si s novým fenoménem nevědí rady. Obětmi jsou žáci i učitelé
Foto: Jan Langer

Praha - V roce 2000 zcela neznámý pojem, dnes problém, který se na českých školách rozjel v plném proudu. Řeč je o kyberšikaně - formě šikany, která svou oběť pronásleduje skrze email, sms nebo sociální sítě.

Podle čerstvého průzkumu agentury Mediaresearch se mezi oběti kyberšikany řadí každý desátý český školák.

A následky jsou podle předního českého experta na šikanu Michala Koláře více než vážné - doživotní psychické následky, pokusy o sebevraždu, poruchy osobnosti.

"Řeším například případ dívky, kterou kyberšikana dohnala na úplné dno - k poruše osobnosti a k anorexii. Úplně odmítala přijímat jídlo, protože se proti ní otočila celá třída, tlak byl trvalý - 24 hodin denně jí bez ustání posílali nenávistné esemesky i maily," popisuje Michal Kolář, jeden z případu, který pomáhal řešit. Zpráv byly desítky i stovky denně.

Ze života peklo

"Ty ubohá barbíno, uděláme ti ze života peklo," přícházelo dívce na mobil. Na Nový rok na mobilu pípalo: "Blíží se tvoje poslední, dny, hodiny, minuty, vteřiny..." Do "honu" na spolužačku se zapojilo 25 z 28 spolužáků, organizovala je bývalá nejlepší kamarádka dívky.

Podle průzkumu je kyberšikana víc než úzce propojená s šikanou školní. Minimálně 78 procent obětí zná "svého" agresora ze školy. Zástupci škol se proto kvůli kyberšikaně ve čtvrtek sešli v Senátu na konferenci "Kyberšikana, kam až to může na internetu zajít".

Michal Kolář dodává další konkrétní příklad - chlapce, kterého několik spolužáků ve třídě ponižovalo. Vše nahrávali a zveřejňovali na internetu. "Šlo jakousi předstíranou homosexualitu. Říkali mu, jsi gay, nestyď se za to a dávali mu před obličej svá přirození," popisuje Kolář sexuální násilí, jehož nahrávka putovala na internet.

Šikanovaní? Děti i učitelé

Kyberšikana má proti té klasické jednu výhodu, v mobilech a na internetu zůstávají důkazy, že se skutečně stala. Rodiče ani školy před ní nemohou zavírat oči.

"Setkáváme se tímto fenoménem čím dál častěji. Týká se hlavně žáků, ale v poslední době se obětí stávají i sami učitelé," upozorňuje na další rozměr kyberšikany Renáta Zajíčková, ředitelka pražského Gymnázium mezinárodních
a veřejných vztahů.

Deník Aktuálně.cz už před časem upozornil na případ, který se stal na gymnáziu ve středočeských Hořovicích. Žačka tam založila skupinu na sociální síti Facebook proti jedné z učitelek a velmi vulgárně ji tam urážela. Anonym informoval vedení školy a dívka nakonec vyvázla s ředitelskou důtkou.

Školy přiznávají, že někdy jsou v řešení nových problémů jako je kyberšikana bezradné. Ministerstvo školství ale nechce přijímat další zákony, radí, aby školy využívaly stávající možnosti. "Úmluva o právech dítěte jasně zajišťuje, že dítě má právo na ochranu před šikanou ve všech jejích formách. To je základ," domnívá se Miroslav Šimůnek z ministerstva školství.

Větší pravomoci plánuje ministerstvo školám dát v případě, když budou chtít zabavit třeba mobil, který slouží k šikanování.

 

Právě se děje

Další zprávy