Vzpoura lidí ze satelitů: Další stovky sousedů nechceme

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
28. 4. 2010 19:25
Jesenice u Prahy má čtyřikrát tolik obyvatel, než v devadesátých letech. A radnice chce stavět dál.
Jeden z nejznámějších novousedlíků, který objevil kouzlo Jesenice, je Tomáš Pitr. Na snímku je jeho jesenické sídlo.
Jeden z nejznámějších novousedlíků, který objevil kouzlo Jesenice, je Tomáš Pitr. Na snímku je jeho jesenické sídlo. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Černé prognózy expertů se naplňují. Hit posledních 15 let, satelitní města, se mnohde proměnily z bydlení snů na bydlení, které v sobě spojuje nevýhody města i vesnice. A lidé toho začínají mít dost.

Příkladem může být středočeská Jesenice. V devadesátých letech ideální místo k žití v přírodě a přitom čtvrthodiny cesty od Prahy.

Od té doby ale lidí ve vesnici přibylo téměř čtyřikrát (z 1500 na 6000) a někteří volají stop dalším plánům na výstavbu. Jádrem sporu je nový územní plán, který obec chystá a který s současné podobě navrhuje zastavět dalších 50 a 60 hektarů půdy.

"Pro další stovky lidí tu není kapacita. Život se tu za posledních 10 let hrozně změnil. Lidi tu chtěli bydlet v přírodě, teď jsou tu paneláky. Místa ve školce a škole nejsou. Cesta do Prahy ráno trvá hodinu a jede se krokem. Silnice jsou ve špatném stavu," popisuje zastupitelka obce a členka sdružení Rozumný rozvoj Sylva Marková.

Zastupitelka Sylva Marková, jedna ze členek sdružení Rozumný rozvoj.
Zastupitelka Sylva Marková, jedna ze členek sdružení Rozumný rozvoj. | Foto: Veronika Lehovcová Suchá

Proti novému územnímu plánu bojuje už bezmála dva roky. Referendum, které by zajistilo, že obec už dál nebude expandovat, ale neprosadila. "Sesbírali jsme už dvakrát okolo tisíce podpisů a nebyli to ti stejní lidé, ale obec obě žádosti o referendum zamítla kvůli formálním chybám," říká Marková s tím, že se chce obrátit na Středočeský kraj a případně i soud.

"Byly tam zásadní nedostatky, za to obec nemůže. Kdyby referendum skutečně chtěli, mohli vše stihnout napravit," oponuje starosta obce Zdeněk Pánek.

Proč se bojíte referenda, znělo na zastupitelstvu

Podle starosty by stop rozšiřování zastavitelného území obce znamenal do budoucna konec jakéhokoli rozvoje. "To je jako kdyby si někdo koupil byt a zavázal se, že už ho nikdy ani nevymaluje. Co když bude potřeba udělat nová silnice, nebo cokoli podobného," myslí si Pánek.

"Nový územní plán sice počítá s dalšími rodinnými domy, ale zase ruší bytové domy, se kterými se teď počítá, takže je to naopak omezení počtu nových obyvatel," říká starosta.

Většina zastupitelů stojí za starostou a slovo referendum je pro ně jako červený hadr pro býka. Ve čtvrtek večer zamítlo zastupitelstvo další návrh na referendum, který Marková podala jako zastupitelka. Desítky lidí, kteří se v Jesenici na zastupitelstvu sešli, to víc než rozezlilo. "Čeho se bojíte? Buďte fér," zaznívalo v sále.

Nový plán změní pole v poklad, ale jen některé

V podobném stylu jako domky v satelitní zástavbě je postavené i obecní společenské centrum.
V podobném stylu jako domky v satelitní zástavbě je postavené i obecní společenské centrum. | Foto: Veronika Lehovcová Suchá

"Je tu spousta nezastavěných ploch a v Rozkoši u Průhonic, kde bydlím, jsou v plánu další desítky domů, nevím, jak to silnička, která tam je, pojme. Teď se tam všichni domluvíme, mohou si tam hrát i děti, jezdit na kolech," řekl vedení obce Karel Hořejšovský.

Zastupitel Luděk Pavel měl pro protestující občany pragmatickou odpověď. "Nový územní plán vždycky někoho poškodí. Někdo má pole na správném místě a vydělá, někdo naopak," řekl a ze sálu sklidil vlnu nesouhlasných výkřiků.

Atmosféra v obci je kvůli novému plánu rozvoje hodně vypjatá. Lidé kolem Sylvy Markové dostávají výhružné SMS a jednomu z nich někdo v noci na pondělí polil fasádu domu krví. "Už jsme se obrátili na policii. Vyšetřuje to kriminálka," řekla k tomu zastupitelka Marková, která sama v mobilu našla stručnou výhružku: "Nakaženej feťák, vostrá jehla."

 

Právě se děje

Další zprávy