Zemřel kardinál Špidlík, kněz a autorita z celého srdce

Tomáš Fránek
17. 4. 2010 11:17
V Říme zemmřel kardinál Tomáš Špidlík, bylo mu 90 let
Na Mši svatou na podporu zesnulého papeže Jana Pavla II. dorazili do Vatikánu kardinálové. Fotograf Reuters je zachytil postupující v zástupu po Svatopeterském náměstí.
Na Mši svatou na podporu zesnulého papeže Jana Pavla II. dorazili do Vatikánu kardinálové. Fotograf Reuters je zachytil postupující v zástupu po Svatopeterském náměstí. | Foto: Reuters

Praha/Řím - V Římě v pátek večer zemřel kardinál Tomáš Špidlík, uznávaný teolog, filozof a spisovatel.

Špidlík zemřel ve věku 90 let, v poslední době byl vážně nemocný. Informoval o tom Český rozhlas - Radiožurnál.

Špidlík znám jako znalec východokřesťanské spirituality, který připravoval duchovní cvičení i pro papeže Jana Pavla II. V Říme žil od počátku 50. let a téměř čtyři desítky let tam působil na české papežské koleji Nepomucenum.

Jeho knihy vyšly ve 24 jazycích včetně arabštiny a korejštiny.

Nucené práce pro Němce i ruskou armádu

Tomáš Špidlík podle internetové encyklopedie Wikipedia absolvoval základní školu a gymnázium v rodných Boskovicích. V roce 1938 začal studovat latinu a českou literaturu na filozofické fakultě v Brně. Po uzavření českých vysokých škol nacisty na podzim 1939 vstoupil 23. září 1940 do jezuitského noviciátu v Benešově u Prahy.

Když noviciát obsadili nacisté, pokračoval v letech 1942-1945 ve filozofických studiích na Velehradě. Zde složil 24. září 1942 řeholní sliby. Příprava byla několikrát přerušena nucenou prací, nařízenou nejprve německou, pak rumunskou a nakonec ruskou armádou.

Od roku 1990 přednášel již jako emeritní profesor na Papežském Východním Institutu, a od roku 1991 žil a pracoval v Centro Ezio Aletti v Římě.

Z celého srdce

 V roce 1995 vedl jako třetí Slovan v historii církve duchovní cvičení (takzvané exercicie) pro papeže a vatikánskou kurii. O rok později byl pověřen spoluodpovědností za teologickou a uměleckou projekci při výzdobě soukromé kaple Jana Pavla II. Podílel se na ní sochař Otmar Oliva, Špidlík sám navrhl libreto pro mozaikovou výzdobu.

V roce 2002 udělila Česká biskupská konference Tomáši Špidlíkovi Řád sv. Cyrila a Metoděje za celoživotní dílo.

Papež Jan Pavel II. jmenoval 21. října 2003 Špidlíka kardinálem. Do svého kardinálského erbu si Špidlík vložil heslo Ex toto corde (Z celého srdce). "Pro mě jmenování vzhledem k věku mnoho znamenat nemůže. Beru to hlavně jako uznání mé práce. A také tím náš národ vstupuje určitým způsobem do dějin," uvedl tehdy Špidlík.

Kardinálské kolegium Špidlíka vybralo, aby 18. dubna 2005 v Sixtínské kapli pronesl poslední promluvu ke konkláve před volbou papeže, v níž byl nakonec zvolen Benedikt XVI.

V roce 2003 mu Itálie jako prvnímu českému občanovi udělila Zlatou medaili za zásluhy o kulturu a umění.

Kardinál Špidlík se nevyhýbal ani komentářům dění v Česku. "Češi neumějí diskutovat. Když někdo nesdílí jejich mínění, považují to za urážku," řekl v jednom z rozhovorů.

Špidlík byl znám také svým smyslem pro humor. Proslul například výrokem, že je třeba dožít se 90 let, protože po tomto věku z hlediska statistiky umírá už jen málo lidí.

Podle kardinála Miloslava Vlka byl Špidlík jedním z nejvíce se smějících kardinálů. "Jeho víra pro něj potřebuje být neustále spojována se životem, ať dělá cokoli. Nemůže být jen profesorským teoretikem, který rozsévá různá 'moudra', ale pravda, kterou hlásá, musí být v každé formě osobní, konkrétní," řekl před časem Vlk o Špidlíkovi.

 

 

Právě se děje

Další zprávy