Mikeše nedáme, brání Češi kocoura-rasistu

Michal Žák Michal Žák
15. 4. 2010 10:25
Desetitísíce lidí bojují za pohádkovou postavičku

Praha - Češi vyrazili do boje za záchranu pohádkového kocoura Mikeše.

Desítky tisíc lidí tak reagují na fakt, že některé romské aktivisty dílo z 30. let minulého století pobouřilo.

Vadí jim, že základní školy používají knihu Josefa Lady jako školní pomůcku. Konkrétně brojí proti větě "Milé děti, ti lidé byli cikáni". A dokonce kvůli ní napsali dopis ministryni školství Miroslavě Kopicové, ombudsmanovi Otakaru Motejlovi a předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi.

Suverenita mobilizuje právníky

A byť například romské sdružení Romea označilo iniciativu za úsměvnou, reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

Na sociální síti Facebook vzniklo několik skupin na obranu mluvícího zvířete. Ta největší, nazvaná Zachraňte kocoura Mikeše, nasbírala během necelých 24 hodin přes 50 tisíc členů.

Někteří z nich navrhují, že by se do výčtu "zakázané" literatury měla zařadit například i Babička Boženy Němcové, kde se píše o toulavých cikánech. Jiní si ovšem neodpustí xenofobní komentáře.

Ve středu večer s nadsázkou reagovala i Suverenita. "Vzhledem k tomu, že k této informaci se vyjádřily i ústřední orgány této země (Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy) a nebohého kocoura Mikeše se nezastaly, rozhodla se Suverenita vzít obranu diskriminovaného kocoura do vlastních rukou," stojí v prohlášení ústředních postav partaje Jany Bobošíkové a Jany Volfové.

Do Václava Mika, předsedy sdružení Roma Realia, se na svém blogu pustil i Patrik Banga, bratr slavnějšího zpěváka Gipsyho. "Mikeš vadí několika lidem, kteří to podle mého názoru nemají v hlavě úplně v pořádku," spílá mu.

Foto: Aktuálně.cz
Drahomír Radek Horváth bloguje: Zlepšení soužití je v zájmu obou skupin obyvatel. Lidé jako pan Miko tento proces bojkotují

Včelí medvídky vyšetřovala policie

Není to přitom poprvé, co se kvůli údajnému rasovému podtextu dostal do centra pozornosti pohádkový příběh. Loni nechali znalci prověřit text Zdeňka Svěráka z večerníčku Příběhy včelích medvídků.

Skladba, v níž si postavičky prozpěvují "bílá, bílá, bílá, bílá, komu by se nelíbila," se totiž objevila i na disku s rasistickými písněmi, který šířil sympatizant Národního odporu Tomáš Pliska.

 

Právě se děje

Další zprávy