Mám dítě, hlídám další. V Česku se ujaly miniškolky

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
14. 4. 2010 17:02
Za dva roky se zdvojnásobil počet živností na hlídání nejmenších
Foto: ČTK

Praha - Probíhající zápisy do jeslí a mateřských školek ukazují, jak výrazně v Česku převyšuje poptávka po hlídání předškolních dětí nabídku. Stále více rodičů proto přestává spoléhat na pomoc státu či obcí a hlídají děti sami - vlastní i ostatní.

Podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu se za poslední dva roky zdvojnásobil počet lidí, kteří mají živnostenské oprávnění na péči o děti do tří let věku. Další tisíce lidí mají volnou živnost na péči o starší děti, tam však není statistika tak přesná.

"V rámci volné živnosti si, mimo jiné, tento obor určily tisíce až desetitisíce podnikatelů. Což ovšem neznamená, že jej vykonávají," vysvětluje Matyáš Vitík z ministerstva průmyslu.

Česko takto aktivní rodiče potřebuje jako sůl. Jesle téměř zmizely a Česko se přitom zavázalo, že se v roce 2010 pokusí zajistit péči pro třetinu dětí mladších tří let.

Jak takové hlídání vypadá? "Někdy maminka hlídá u sebe doma. Jindy se domluví dva tři dospělí a dohromady hlídají více dětí - třeba ve volném přízemí rodinného domku," popisují praxi oslovení provozovatelé miniškolek nebo nejrůznějších hlídacích center.

Profesionální "hlídači" dětí

Stav ke dni - Počet živností

30. 06. 2008 --- 182

30. 09. 2008 --- 236

31. 12. 2008 --- 262

31. 03. 2009 --- 298

30. 06. 2009 --- 334

30. 09. 2009 --- 371

31. 12. 2009 --- 405

31. 03. 2010 --- 441

Živnost: Vázaná živnost "péče o děti do tří let v denním režimu"

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

"Sama mám dvě malé děti a vím, jak obtížné je najít v Praze mateřskou školu. Máme s manželem volnou budovu v Milovicích nad Labem a už dlouho přemýšlím o zřízení zařízení pro děti do 3 let a od 3 let na principu školičky," popisuje plány na serveru miniškolky.cz jedna z návštevnic.

Server uveřejňuje nové miniškolky, které se v Česku otevírají - letos na jaře přibyla třeba školka v Litoměřicích, v Třebechovicích pod Orebem, v Moravanech u Brna.

Brno samotné má miniškolek a různých hlídacích center několik. "Musím potvrdit, že zájem o naší školku je čím dál větší. Teď máme na celodenní hlídání asi deset dětí," říká Dana Kubová z brněnské Miniškolky Karásek.

Podle jejich zkušeností není teď tak administrativně náročné miniškolku zařídit - a to i pro děti mladší tří let. "Základem je živnostenský list a některá další povolení. Pokud ale nechcete dotace od ministerstva školství, tak podmínky tak přísné nejsou."

Cena za hlídání je různá, obvykle od třiceti do sta korun za hodinu. Záleží na tom, jestli jde o hlídání jednorázové, nebo dítě školičku navštěvuje pravidelně. Cena se liší i podle náplně - drahé jsou třeba kurzy angličtiny.

 

Právě se děje

Další zprávy