Jsi starý, jsi směšný. Tím se teď baví Češi u monitoru

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
9. 4. 2010 13:10
Skupina proti důchodcům má na 225 tisíc fanoušků
Foto: Tomáš Netočný

Praha - Čtvrtmiliónu fanoušků bude mít zanedlouho jedna z největších skupin české verze sociální sítě Facebook. Nebojuje za světový mír, ani proti týrání zvířat nebo Jiřímu Paroubkovi. Zaměřuje se proti starým lidem.

Skupina s názvem "Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné - DŮCHODCI!" v záhlaví definuje, proti komu je namířená. "Jejich protivníci jsou mládež, vysoké ceny a schody. Důchodci v ČR buzerují, hledají slevy a sedí v autobusech ve dne v noci," píše se na facebookovské stránce.

Je to recese, nebo projev věkové diskriminace, který podporuje přes 226 tisíc "fanoušků"?

Podle socioložky Lucie Vidovičové, která se zabývá fenoménem ageismu, je zarážející množství lidí, které skupině fandí, ale ne její obsah. "Jsou to samá klišé a stereotypy. MHD a nakupování v Kauflandu jsou mezi nimi stálicemi. Nic nového pod sluncem," shrnuje své dojmy socioložka s tím, že v diskusi nejsou jen negativní názory na starší generaci, ale i hlasy opačné.

Jana Lormana ze seniorského sdružení Život 90 rétorika stylu "protivný důchodce v tramvaji" nepřekvapuje.

"Stereotypy tady vládnou. Staří lidé jsou považováni za homogenní skupinu, která má množství negativních vlastností... Myslím, že na tom mají svou roli i média, která o seniorech mluví hlavně jako o břemenech státního rozpočtu, která znemožňují rozvoj. Stále vidím titulky 'Neuživíme důchodce' a podobně. To je typické," domnívá se Lorman.

Stárneme a neumíme to využít

"Česká společnost je vůči seniorům nastavena většinově negativně. Za posledních padesát let se střední délka života prodloužila o dvacet let a my se s tím neumíme vyrovnat."

Foto: Repro Aktuálně.cz

Výzkumy mu dávají za pravdu: V Česku není žádný druh diskriminace lidí častější než diskriminace kvůli věku. Jako druhou nejčastější označili Češi v nedávném průzkumu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně diskriminaci kvůli pohlaví, pak následoval zdravotní stav, vyznání, rasová diskriminace a diskriminace kvůli sexuální orientaci.

"Stát dělá kroky na podporu zaměstnávání mladých, ale zatím se neudělal nic na podporu zaměstnanců po šedesátce, kteří jsou zdraví, aktivní a stojí o práci. Bereme stárnutí jako problém, ne jako výzvu," tvrdí Jan Lorman ze sdružení Život 90.

Jako dobrý příklad uvádí německé firmy, kde čím dál častěji fungují mix-teamy složené ze zaměstnanců všech generací. Jsou prý výkonné a přitom stabilní.

 

Právě se děje

Další zprávy