Naletěli na sliby developerů: Místo ve školce je utopie

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
6. 4. 2010 8:15
Rodiny s dětmi jsou v satelitních městech v bezvýchodné situaci
Foto: Tomáš Netočný

Praha - "Bydlení Vašich snů, bydlení ideál!" Tak lákají billboardy u silnic ve středních Čechách k nákupu domů v atraktivní lokalitě blízko Prahy.

Lákání mladých rodin s dětmi do satelitů okolo hlavního města má úspěch: žádná jiná oblast v Česku nezažila takový baby boom. Průměrně loni na jednu Středočešku připadalo 1,6 dítěte, zatímco v roce 2001 to bylo jen 1,16 dítěte. Sliby o mateřské školce a rychlé dostupnosti Prahy přitom často zůstanou jen na papíře.

"Developer nám sliboval, že nedaleko našeho domu je mateřská školka, v obci je i základní škola. Byl to pro nás důležitý faktor, nenapadlo nás, že kapacita mateřské školky je absolutně nedostatečná," říká matka čtyřleté dcery Michaela Ehrenbergerová z Líbeznic.

Dejte školku, dáme stavební povolení

V této středočeské obci obklopené satelitní zástavbou se letos o patnáct volných míst v mateřské školce uchází 45 dětí. Stejně špatná je ovšem situace i ve všech okolních obcích.

Pes může být na zahradě sám, dítě ne
Pes může být na zahradě sám, dítě ne | Foto: Ludvík Hradilek

Podle většiny oslovených rodičů ji zavinili developeři a místní samosprávy.

"Podle mě by obce měly postupovat jednoduše, developerům stavbu satelitu povolit jen s tím, že zároveň postaví novou, dost velkou školku. Obce nemají peníze a u nás v investicích zatím dostaly přednost opravy starého jádra," dodává další maminka, která na 99 procent letos ve školce v Líbeznicích se svým potomkem nepochodí. Šance možná přijde až s penězi z Bruselu, o které obec žádá - znamenaly by místo ve školce pro dalších pětadvacet dětí.

Satelity se papírově vylidňují

Nedostatek míst ve školkách zhoršuje satelitním obcím problém, se kterým léta bojují - to že lidé v nich bydlí, ale trvalý pobyt si nechávají v Praze a tím obec přichází o podíl na jejich daních.

Ten, kdo se přehlásil kvůli obecnímu rozpočtu, na to teď doplácí.

"My jsme si trvalý pobyt převedli, ale asi to byla chyba, v Praze se přece jen místo ve školce dá sehnat spíš," přemýšlí Michaela Ehrenbergerová. Ve středních Čechách nejsou neobvyklé ani případy, kdy má celá rodina trvalé bydliště v satelitu, jen tříleté dítě například u kamarádky v Kralupech. Důvod? Samozřejmě, místo v tamní mateřské školce.

Podle expertů špatná vybavenost satelitních měst může některé lidi vyhnat zpět do Prahy nejen papírově, ale i fakticky.

"Ti nejbohatší se už do Prahy často vrátili, bydlet v satelitu není tak prestižní, jako to bylo dřív," říká geolog a autor studie o suburbanizaci pro Středočeský kraj Václav Cílek.

 

Právě se děje

Další zprávy