"Pozor" na moc vysoké děti. Rodičům se prodraží

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
19. 3. 2010 5:30
Bazény, sjezdovky, tam všude si vytáhlé děti připlatí

Praha - Rodiče vysokých dětí si mohou gratulovat, pokud pro své potomky plánují kariéru modelky nebo basketbalisty, když si ale chtějí s dětmi jet třeba zalyžovat nebo navštívit oblíbené aquparky, situace se obrátí - vysoké děti jsou v nevýhodě - platí víc.

"U nás jezdí za dětské jízdné děti do výšky 150 centimetrů, do sto centimetrů je to zdarma," říká Martin Píša z lyžařského areálu Klínovec v Krušných horách. "Je pravda, že některým rodičům se to nelíbí, ale pro nás je to nejúčinnější kontrola. Slevy se hodně zneužívají," dodává.

Stejně uvažují i ve většině bazénů a akuaparků.

140 cm je výška desetiletých

"U nás platí dospělé ceny všichni vyšší než sto čtyřicet centimetrů. Výška je nejobjektivnější ukazatel. Věk nemáme podle čeho zkontrolovat. Všichni tvrdí, že nemají ani občanku ani jinou průkazku," vysvětluje vedoucí aquaparku v Jindřichově Hradci Petr Cihla.

Při pohledu do tabulek Státního zdravotního ústavu je zřejmé, že limit 140 centrimetrů je dost přísný, slevu rozhodně nedostanou všichni do patnácti let. Podle 6. Celostátního antropologického průzkumu, který Státní zdravotní ústav dělal v roce 2007, je 140 centimetrů průměrná výška pro ani ne desetileté děti. Stejné je to u dívek i u chlapců.

150 centimetrů průměrně děti měří, když je jim asi jedenáct a půl roku a chlapci jsou v té době ještě stále stejně vysocí jako dívky.

Že by vysoké děti zabraly v bazénu více místa? "To ne, to nezkoumáme.Víme jen, že plavec potřebuje asi pet metrů čtverečních a neplavec tři," říká Cihla.

Stěžují si i malí dospělí

Provozovatelé přiznávají, že rodičům vytáhlých dětí se taková pravidla vůbec nelíbí. "Je pravda, že někteří namítají, že je to diskriminace," přiznává Martin Píša z krušnohorského Klínovce. "I my uvažujeme, že ceník změníme, i proto, že bychom chtěli zavést i juniorské slevy a to už podle výšky nejde."

Rodiče vysokách dětí ovšem nejsou podle vlekařů jediní, kdo si na ceny zohledňující výšku stěžuje.

"Oni se stejně rozčilují i dospělí malého vzrůstu, kteří neví, proč také nemají slevu. Ale náklady na dítě na vleku jsou stejné jako u dospělého, jde o to, že místo je prostě obsazené," říká ředitel lyžařského areálu v Peci pod Sněžkou František Vambera. "U nás se platí podle věku a nic na tom měnit nebudeme," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy