Rok nezačal dobře, státní kasu zaskočil obří mínus daní

Petr Holub
2. 3. 2010 0:00
Miliardový propad oproti odhadům je hlavně u daní z příjmu a pojistného
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Únorová data o výběru daní ukazují, že i letošní státní rozpočet staví víc na optimismu, než na správném odhadu, jak se bude ekonomika vyvíjet.

Zatímco rozpočet předpokládá, že se letos vybere o osm procent daní a pojistného víc než loni, za první dva měsíce získal stát od poplatníků zhruba stejnou částku, jako v lednu a únoru 2009.

Janotův balíček zachraňuje

Výpadek zasáhl především pojistné a daň z příjmu fyzických osob. Na těchto dávkách se vybralo o čtyři miliardy méně, než v minulém roce. Rozpočet přitom předpokládá, že se vybere nejméně o stejnou částku navíc.

Kdyby se trend nezměnil k lepšímu, koncem roku bude výpadek daní 25 miliard. Tato částka by se připočítala k už plánovanému schodku 163 miliardy.

Bilanci vyrovnávají lepší tržby DPH a spotřebních daní, které zajistil svým balíčkem ministr financí Eduard Janota. Především díky vyššímu zdanění tabáku a benzínu stát vybral za dva měsíce o osm miliard víc, než se mu dařilo loni. S takovým nárůstem ovšem správce rozpočtu předem počítal.

K lepšímu či horšímu může rozpočtovou bilanci posunout podniková daň, na níž má stát letos vybrat 140 miliard korun, tedy o 20 miliard víc, než loni. Jestli se plán naplní, naznačí březen, kdy přijdou na účet ministerstva financí první významnější platby.

Děkujeme, že kouříte

Další vývoj v sobě skrývá spíše rizika. Pokud dál poroste nezaměstnanost a pokud budou zaměstnanci dál přecházet na švarcsystém, výpadek na pojistném a daních z příjmu fyzických osob se ještě prohloubí.

Vinou nezaměstnanosti může také dál klesat spotřeba domácností. Přes zvýšení sazeb se proto může zhoršovat výběr spotřebních daní a DPH. Například spotřebních daní se v období od dubna do prosince 2009 vybíralo měsíčně 11-12 miliard korun.

Stejně se zatím vybírá i v letošním lednu a únoru. Přebytek proti loňsku vznikl jen díky tomu, že začátkem loňského roku měla mimořádný výpadek spotřební daň za tabák.

 

Právě se děje

Další zprávy