Idol Sáblíková? Lepší než fotbalisté se skandály

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
2. 3. 2010 12:18
Je normální, říkají o přínosu Sáblíkové dětští psychologové
Je to dřina
Je to dřina | Foto: Reuters

Praha - Veleúspěšná sportovkyně Martina Sáblíková se možná stane pro tisíce dětí novým idolem a podle odborníků tento úkol může splnit mnohem lépe než fotbalové a hokejové hvězdy.

"Stačí si poslechnout, jak mluví. Zůstala normální, je inteligentní a skromná. Rozhodně může být vzorem v cílevědomosti a v umění překonávat nesnáze a překážky," myslí si dětský sportovní psycholog Přemysl Fousek.

Dodává, že plus Sáblíkové je i ve slušném chování, na které mnoho mladých třeba fotbalových hvězd k radosti bulvárních novin rezignovalo.

Souhlasí s ním i předseda Českého svazu rychlobruslení Ondřej Brada. "Nechci narážet na žádné aféry jiných sportovců, ale stačí si porovnat, co je faul v short tracku a co v hokeji. Rychlobruslení je prostě vybranější i v chování. Stačí si přijít poslechnout k šatně hokejistů a bruslařů," říká Brada .

Zájem stoupnul

O Sáblíkové jako vzoru už otevřeně mluví i její trenér Petr Novák. Má za to, že kdo chce něco dokázat, u Sáblíkové může najít inspiraci.

"Mládež neví, kam se má orientovat, takže se schází místo u sportu u jiných radovánek. Martina ví, že by ke svému sportu mohla přitáhnout pozornost a kvůli tomu ho dělá. Nejde jen o to, že chce být nejlepší. Nevím, kolik milionů lidí na světě se dívá, ale myslím, že ona si to uvědomuje," citoval trenéra Nováka deník Sport.

Sáblíková už skutečně zvedla v zemi vlnu zájmu o rychlobruslení, na svaz se hlásí už desítky nových zájemců.

Děti od počítačů nezvedne

Jde ale spíš o děti, které už nějaký sport hledaly. Že by se pod vlivem Sáblíkové zvedly české děti hromadně od počítačů a televizí, experti nedoufají. 

"U dětí, které nějaký sport dělají, může být motivací, ale jinak jsem skeptická. I sportovní třídy na gymnáziích jdou od desíti k pěti a olympijské úspěchy na to podle mé zkušenosti nemají žádný vliv," říká ředitelka z části sportovního gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová.

"Určitá vlna zájmu přijde vždycky. Stejně to bylo po Naganu. Jenže zájem vydrží pár měsíců. To nestačí," říká sportovní psycholog Přemysl Fousek.

Upozorňuje na poznatek, který nabyl při průzkumech mezi dětmi. "I děti, které už sportují si jako vzor často vybírají někoho bližšího, než je hvězda typu Sáblíkové. Vzorem je častěji třeba starší hráč z oddílu. "Dělali jsme před lety průzkum a v Karlových Varech byl mezi malými hokejisty nejčastěji zmiňovaným vzorem mladý brankář Lukáš Mensator a ne někdo z NHL," říká Fousek.

 

Právě se děje

Další zprávy