Přítel šéfa práv v Plzni studuje dál, doklady zmizely

Eliška Bártová Eliška Bártová
24. 2. 2010 6:15
Člen výkonné rady ODS pokračuje ve studiu navzdory podezřelým okolnostem
Roman Jurečko na kongresu ODS
Roman Jurečko na kongresu ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Plzeň - Člen výkonné rady ODS a vlivný člen této strany Roman Jurečko dál pokračuje ve studiu na plzeňských právech.

Navzdory tomu, že jej děkan, spolustraník a přítel Jiří Pospíšil v prosinci vyzval k přerušení, aby zamezil spekulacím o regulérnosti jeho přijetí a studia.

Děkan Pospíšil tak učinil poté, co online deník Aktuálně.cz upozornil, že Jurečko byl přijat na školu na odvolání - tedy způsobem, který byl v Plzni velmi rozšířen a který Akreditační komise označila za jeden z příznaků podezřelých poměrů na fakultě.

Podle informací Aktuálně.cz byly údaje o přijímacích testech Jurečka skartovány nařízením bývalého děkana Milana Kindla.

"Zatím ve studiu pokračuji," uvedl v úterý Jurečko. "Pořád o tom přemýšlím. Nechci, aby to mezi nás s Pospíšilem vráželo klín."

Jak dlouho ale Jurečko bude přemýšlet, odmítl sdělit. "Můžu o tom uvažovat celý život," říká. "Znáte tu reklamu: Nejlepší rozhodnutí je to, které můžete změnit. To se mi líbí." 

Jurečko je v současné době ve třetím ročníku magisterského studia.

Přijat na odvolání

Roman Jurečko, jenž stojí v čele ODS v Plzeňském regionu, byl přijat na fakultu v době, kdy tam Pospíšil učil, a to až na odvolání. Právě tento způsob přijímání označila Akreditační komise za pochybný a netransparentní.

Na plzeňská práva mělo být takto přijímáno až 60 procent studentů. Tak vysoký počet měl podle předsedkyně komise Vladimíry Dvořákové sloužit k "zamaskování" toho, aby se na školu dostali někteří konkrétní lidé.

Pospíšila s Jurečkou pojí kromě stranické příslušnosti také přátelství. Společně například tráví i dovolené.

Naposledy spolu v Toskánsku navštívili šéfa ČEZ Martina Romana a plzeňského podnikatele, správce exekucí Petra Šikoše.

Skartovaná data

Jiří Pospíšl po zvolení děkanem
Jiří Pospíšl po zvolení děkanem | Foto: Jan Langer

Rozklíčit, jak to bylo s přijetím podnikatele a bosse ODS Jurečka na fakultu, kterou zmítal skandál s plagiátorstvím a podezřelými způsoby studia a získávání titulů, však nelze.

Fakulta totiž v době, kdy v jejím čele stál Milan Kindl, údaje o přijímacích testech skartovala na základě speciální vyhlášky, kterou Kindl sepsal v květnu 2004.

Ve vyhlášce, kterou má Aktuálně.cz k dispozici, odůvodňuje Kindl toto nařízení tím, že informace o přijímacím řízení obsahují osobní údaje podléhající zákonné ochraně.

Univerzitní komise nyní zkoumá, zda naopak zlikvidováním těchto údajů nedošlo k porušení zákona či skartačního řádu.

Jurečko už dříve Aktuálně.cz řekl, že si nepamatuje, kolik bodů u přijímacích testů získal a kolikátý pod čarou skončil.

Fakulta oblíbená ODS

Právnická fakulta v Plzni byla mezi členy ODS hojně oblíbená. Kromě Pospíšila a Jurečka studoval na fakultě také Pospíšilův bývalý asistent Antonín Dejmek, jenž paradoxně patřil mezi fanoušky exděkana Kindla.

Na fakultě studovali také další čtyři vysocí funkcionáři plzeňské ODS.

Například bývalý primátor, nynější náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous (ODS) získal na právnické fakultě jak magisterský titul, tak i malý doktorát.

Stejně jako Kalous získala na fakultě zmítané skandály oba tituly další členka plzeňské ODS - náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová a bývalý radní v Plzni Karel Paleček.

Fakultu vystudoval také starosta Prahy 5 za ODS Milan Jančík, europoslankyně Andrea Češková, či primátorka Chomutova Ivana Řápková a poslanec téže strany Marek Benda.

 

Právě se děje

Další zprávy