Revoluce v rozhlase nebude. Rada zamítla Medkovy změny

Eliška Bártová Eliška Bártová
10. 2. 2010 15:45
Rada Českého rozhlasu neschválila revoluční koncepci generálního ředitele
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Plánované změny, které měly dovést Český rozhlas k úsporám, nebudou. Rada Českého rozhlasu totiž dnes neschválila koncepci nového generálního ředitele Richarda Medka.

Medek navrhl zásadní změny organizační struktury vedení rozhlasu, která počítala se zrušením osmi ředitelských míst, zavedením interní kontroly a zpracování interního personálního auditu.

Návrh reformy, která měla v první fázi přinést úsporu 5 milionů korun, ale dnes rada zamítla.

Pro návrh hlasovali čtyři členové, proti byli dva, předseda rady se zdržel, jeden z členů byl nepřítomen. Reformní opatření nebyla přijata. protože pro souhlas je třeba kladné vyjádření nadpoloviční většiny všech členů rady.

Vedení rozhlasu je tak v patové situaci - generální ředitel sice byl již zvolen, ale Rada dnes zároveň odmítla schválit koncepci, se kterou výběrové řízení vyhrál.


"Ztrácím podporu Rady," okomentoval situaci ředitel Medek. "Mám pocit, že generální ředitel se nachází v horší pozici než poslední redaktor, který je o čtyři-pět úrovní níž... Ten se pohybuje ve svobodnějším prostředí, než nyní my."

Oddělené zpravodajství

Zásadní námitky radních hlasujících proti Medkovým změnám spočívaly v kritice oddělení zpravodajství od programové sekce.

Generální ředitel nově zvolený na podzim loňského roku plánoval kromě vytvoření nové zpravodajské stanice, s oddělením zpravodajství, které by podléhalo přímo řediteli.

"Je to nesystémové oddělit zpravodajství od programu," uvedl místopředseda Rady Ladislav Jíša. "Proto tento návrh nepodpořím."

Zároveň ale uvedl, že generální ředitel i navzdory tomu má jeho důvěru.

Černý den pro Radu

Po emočně vypjaté debatě, která vedla k nepodpoření Medkovy reformy, místopředsedkyně Rady přirovnala tento krok k vyjádření nedůvěry řediteli.

"Je to velké zklamání, nezodpovědné rozhodnutí," uvedla místopředsedkyně Dana Jaklová. "Považuji to za zásadní vyjádření nedůvěry generálnímu řediteli."

Znepokojení nad neúspěšným hlasováním vyjádřila také další radní Maria Ptáčková. "Český rozhlas jsme uvedli tímto krokem do nejistoty."

Radní Zelenka pak tento den označil za "nejčernější den v rozhodování Rady" a proto odmítl jednat o dalším bodu - vyplácení odměn generálnímu řediteli.rozmyslet."

Naopak podle předsedy Rady Jiřího Floriana, který se při hlasování o koncepci zdržel, nic nebrání tomu, aby byla změna organizační struktury schválena poté, co v březnu proběhne programová konference.

Nakonec Rada odsouhlasila alespoň platové ohodnocení Medka, které počítá i s "padákem" 10 měsíčních platů.

 

Právě se děje

Další zprávy