Povolání, na která moc nesázejte. Brzy v Česku vymřou

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
3. 2. 2010 9:15
Jaké profese u nás "vymřou", a jaké mají budoucnost?
Emaily vytlačují dopisy a listonoše časem připraví o práci.
Emaily vytlačují dopisy a listonoše časem připraví o práci. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jaké profese zajistí v následujících letech dobrou kariéru, a jaké naopak v Česku nemají budoucnost?

Odborníci z pracovního portálu Agentka.cz sestavili pro čtenáře Aktuálně.cz žebříčky, které na takové otázky odpoví.

Podle ředitele Agentky Petra Krále velkou roli i na pracovním trhu v České republice sehraje internet. O práci připraví třeba pošťáky, opraváře faxů nebo také prodavače.

Naopak ani moderní technologie nepřipraví v budoucnosti o perspektivní kariéru lékaře či učitele a podle personalistů čím dál větší pracovní stres může i u nás udělat boháče z psychoterapeutů.

Profese bez budoucnosti

Horník

Foto: Ivo Dokoupil

Co vy na to? Napište nám

Jaké povolání byste dnes pro sebe zvolili vy a co je naopak na trhu práce podle vás passé? Jaké povolání doporučíte svým dětem, až se budou rozhodovat o budoucnosti?

Máte strach, že v době krize není právě vaše profese příliš perspektivní?

Své názory pište na adresu [email protected].

Povolání, které bylo v minulém režimu velmi lukrativní, nyní skomírá. Ve světě i v Česku docházejí zásoby nerostných surovin a vědci hledají obnovitelné zdroje energie. "I když se dá masovější rozšíření těchto technologií očekávat spíše až v druhé polovině tohoto století, jedno je již dnes jasné. Do budoucna se bude role horníků, jakkoli byly jejich služby v minulosti nepostradatelné, postupně snižovat," nepředvídají zářnou budoucnost horníkům personalisté.

Listonoš

Doručování poštovních zásilek je typickým příkladem oboru, který byl ve své době nepostradatelný a který postupem času nezadržitelně upadá. Důvodem je vznik zcela nového způsobu komunikace a tím je email nebo jeho obdoby jako datové schránky. Pošta bude dále doručovat spíš balíky, u dopisů je budoucnost černá.

Revizor

Kontrola jízdenek patří podle průzkumů k nejméně oblíbeným profesím. Díky SMS jízdenkám, městským kartám (Opencard, Plzeňská karta, atd.) a dalším elektronickým jízdenkám se dá očekávat, že kontrola jízdenek, jak ji známe dnes, zcela vymizí a vše se bude odehrávat automaticky, aniž bychom si toho byli vůbec vědomi.

Prodavač

Foto: Aktuálně.cz

Nákup přes internet je stále populárnější. Personalisté čekají, že funkce prodavačů, tedy někoho, kdo mi z regálu podá výrobek, který si chci koupit, bude postupně mizet. Pravděpodobně se pak z dnešních prodejen stanou spíše předváděcí místnosti, kde bude šikovný obchodní zástupce prezentovat výrobek v nejlepším světle a nakonec nás bude nabádat ke koupi z pohodlí domova, právě přes internet.

Opravář faxů

Stejně jako byl prvnímu člověku, který si koupil fax, tento přístroj vcelku k ničemu, tak bude k ničemu i člověku, který ho bude vlastnit jako poslední. Případů, kdy faxovou komunikaci nemůžeme nahradit emailovou, je už minimum. Opravář faxů to do budoucna nebude mít snadné a bude se muset přeorientovat na perspektivnější obor, kupříkladu opravář počítačů. "Tou perspektivnější profesí ale rozhodně nebude výrobce razítek," radí experti.



Profese budoucnosti

Lékař

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

O lékaře vždy byl a vždy bude velký zájem po celém světě. Zatím tomu v Česku neodpovídají platy lékařů - měsíčně si lékař v průměru vydělá 26 580 Kč, což je přibližně jen 5 000 Kč nad celostátním platovým průměrem. Přitom třeba v USA patří lékaři mezi nejlépe placené profese. Lékařům se ale bude stále více otevírat možnost pracovat i v cizině.

Učitel

Trpí někteří z nich depresí a léčí se alkoholem? Děti a pubescenti, kteří mají příznaky deprese, se dřív nebo později obracejí k alkoholu. Zjistil to nový výzkum.
Trpí někteří z nich depresí a léčí se alkoholem? Děti a pubescenti, kteří mají příznaky deprese, se dřív nebo později obracejí k alkoholu. Zjistil to nový výzkum. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

I když je tato profese dnes platově podhodnocena (průměrný plat 19 228 Kč je pod celostátním platovým průměrem), má budoucnost. Podle odborníků se i v českém prostředí z učitelství stane perspektivní profese. "Bez vzdělání nemá budoucnost nikdo," shodnou se.

Obchodní zástupce

Každá firma potřebuje prodávat své výrobky a služby. I když se čím dál tím více prodeje odehrává přes internet, stále je a bude ve firmách potřeba lidí, kteří mají obchodního ducha, kteří jsou schopni vyhledávat nové příležitosti a kteří dokáží přinést nové výrobky na trh. V době ekonomické recese lze navíc vypozorovat, že se firmy více zaměřují na obchod a nabírají více obchodníků, čemuž odpovídá i průměrný nabízený plat 24 770 Kč.

Programátor

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Modernizace postupuje neúprosně dopředu a počítačové systémy, které vytvářejí právě programátoři, nás obklopují ze všech stran. Navíc toto povolání již po několik let patří mezi nejlépe placené a v současné době si programátor v průměru měsíčně vydělá 31 794 Kč.

Psychoterapeut

S narůstající obtížností některých profesí, konkurenčním bojem a především pracovním stresem bude celá řada lidí dříve nebo později potřebovat svého osobního psychoterapeuta. "U nás je tato profese ještě do jisté míry neznámá (a v zásadě placená podobně jako lékaři), ale třeba v USA je zcela běžné mít svého "cvokaře", tedy jakousi "vrbu", které se mohu svěřit a vypovídat. Nutno dodat, že tahle možnost "dostat ze sebe" negativní myšlenky, obavy či stres je zdraví velmi prospěšná. A zdravý zaměstnanec je dobrý zaměstnanec," domnívají se odborníci ze serveru Agentka.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy