Jak končí miliardy? Otvíráme dveře komandu z EU

Petr Holub
4. 2. 2010 10:50
Do Česka přijde na 800 miliard evropských dotací z Bruselu, ale to, jak se bude jejich použití kontrolovat, je sporné
Foto: Reuters

Praha - Do Česka přijde na 800 miliard evropských dotací z Bruselu, ale to, jak se bude jejich použití kontrolovat, je sporné.

Jeden z případů, peníze pro ústeckou společnost Krajská zdravotní, došel tak daleko, že se o něj začala zajímat bruselská protikorupční agentura OLAF.

Aktuálně.cz z přehledu čerpaných peněz zjistilo, že mezi největšími příjemci částek jsou úřady - většina peněz zůstane na ministerstvech a krajských úřadech.   

Evropské peníze tedy utrácejí v Česku stejné úřady, které je rozdělují a zároveň kontrolují, jestli se utrácí efektivně.

"Kontrola je potom přirozeně laxní," hodnotí tuto dosavadní praxi expert, který si nepřál být jmenován.

Příklad z Ústí

Nejznámějším už zmíněným příkladem jsou dotace, které z Bruselu dostala akciová společnost Krajská zdravotní.

Získala přes 700 milionů na nákup nových přístrojů pro nemocnice v Ústeckém kraji a Aktuálně.cz už loni v létě upozornilo, že některé přístroje byly nakoupeny za dvojnásobek tržní ceny.

Jaký byl další postup?

Nedostatky v nákupech odmítla Krajská zdravotní, kterou řídí radní Ústeckého kraje Petr Benda (ČSSD), a poté i regionální rada pro evropské dotace. Jí zase předsedá jiný radní, Jiří Šulc (ODS).

Šulc objednal audit od společnosti BENE Factum, která při zakázkách na přístroje nenašla žádné chyby. Další kontrolu plánuje ministerstvo financí, které odpovídá za efektivní čerpání dotací před Evropskou komisí.

Může přijít OLAF

Vypsalo na audit veřejnou soutěž, kterou vyhrála společnost Deloitte. Poražený konkurent PriceWaterhouseCoopers se však proti výsledku soutěže odvolal k antimonopolnímu úřadu.

Tím se kontrola odkládá na neurčito.

"Správní řízení je v počáteční fázi, délku jeho trvání nelze předvídat, neboť je odvislá od spolupráce s účastníky řízení a složitosti posuzované problematiky," uvedl  místopředseda antimonopolního úřadu Kamil Rudolecký.

Tím vzniká prostor pro bruselskou antikorupční agenturu OLAF, která rovněž začala ústecký případ šetřit. Právě zjištění agentury OLAF vedla k tomu, že Evropská unie z obavy před korupcí loni zastavila dotační programy pro Bulharsko.

Ministerské peníze

Analýza seznamu schválených zakázek ukazuje, že investicím z evropských peněz chybí v Česku jasná strategie.

Česko vytvořilo složitý dotační systém, díky kterému vzniklo sedm velkých ministerských dotačních programů, dalších devět programů řídí kraje.

Ministerstva a kraje pak většinu peněz utrácejí buď samy, anebo prostřednictvím svých příspěvkových organizací.

Největší příjemce evropských dotací najdete v následující tabulce.

 

Právě se děje

Další zprávy