Tunely, beton a absence vize. Tak vidí Prahu Havel

Kateřina Eliášová
23. 1. 2010 13:07
Prezident jednal se zástupci magistrátních opozičních stran
Foto: Martina Machová

Praha - Bývalý prezident Václav Havel ostře zkritizoval pražské radní. Praha je prý pod jejich vedením bez koncepce a vize.

Shodl se na tom se zástupci menších opozičních stran, které si pozval na schůzku.

Byli mezi nimi i bývalý radní Petr Štěpánek (SZ) a Markéta Reedová (SNK-ED). Ti pod tlakem ODS museli městskou radu opustit.

"Jsem zneklidněn některými nezvratnými stavbami, určitou bezkoncepčností vývoje toho města a jsem zneklidněn i poměry na magistrátě, jejichž malým, ale snad obecně známým projevem je vystrnadění dvou opozičních členů z Rady města," uvedl Havel na společné tiskové konferenci.

Mluvil jste o jevech, které Vás v Praze znepokojují. Můžete vybrat jeden, který Vás "naštval" nejvíc?

Václav Havel: Řekl bych, že jsou dva takové příklady. Jeden z nich je podivný tunel Blanka a vůbec podtunelování Prahy, aniž by Praha měla jasnou koncepci. A také mi vadí to, že se to město rozrůstá jako rakovina a projevuje se tím neúcta k zemi, ke krajině. Všechny ty jednopodlažní sklady a supermarkety, tunely, kterými lidé masově jedou do těch supermarketů a zase zpátky. To je nedobré a nebezpečné.

Myslíte, že v tomto případě občanská společnosti rezignovala a Pražané nemají sílu s tím cokoliv dělat?

Václav Havel: Registruji, že tu a tam je slyšet o občanských sdruženích. Uvítal bych, kdyby o nich bylo slyšet víc a jejich slovo by mělo větší váhu.

Petr Štěpánek: Ta nejdůležitější věc, která dnes na radnici probíhá, je územní plán. Tento proces probíhá od začátku úplně špatně, bez účasti veřejnosti. Zásady pro přípravu územního plánu byly schváleny až poté, co bylo uzavřeno připomínkování územního plánu veřejností. To je nepřijatelné. Jsou tam také věci nakreslené přímo na žádost konkrétních investorů.

Pražanům nezbývá nic jiného, než se zapojit do těchto procesů, navzdory tomu, že jsou pro ně uzavírány. Třeba tím, že budou každý týden kontaktovat své volené zástupce.

Markéta Reedová pražskou ODS tak dlouho kritizovala, až ji pražská ODS vypudila z městské rady
Markéta Reedová pražskou ODS tak dlouho kritizovala, až ji pražská ODS vypudila z městské rady | Foto: Ondřej Besperát

Markéta Reedová: Hlavním problémem mé rezignace byl fakt, že vedení města nedávalo možnost veřejnosti zapojit se do jednotlivých projektů, jako je například územní plán. Vznikají tu projekty pro projekty a ve chvíli, kdy je zapojení veřejnosti potřebné, se jim ta možnost nedává. Nadto vedení města nedává úkoly developerům, že by investovali do okolí tak, aby se kvalita života ve městě zvyšovala. Praha nemá vizi, a to už dlouhodobě.

Václav Havel: Já si myslím, že by se například mohla Praha rozpomenout na svou historii. Praha byla evropským vzdělanostním a kulturním centrem, významnou křižovatou duchovních proudů. Zatím se Praha, co se vzdělanosti a evropské kulturnosti týče, projevila jediným způsobem, že zakousla Kaplického knihovnu.

Byla pro Vás tato schůzka přínosná? Dozvěděl jste se něco nového?

Václav Havel: Situaci v Praze pozoruju z povzdálí, jsem odkázán na sdělovací prostředky. Dnes jsem se dozvěděl mnoho toho, co se skrývá pod povrchem. Musím říct, že ta situace je ještě horší, než jsem si myslel.

Markéta Reedová: Doufám v diskuzi, a to nejen s panem prezidentem. To, že se o dění v Praze zajímá a pojmenovává konkrétní problémy, je pro pražskou veřejnost dost silný signál.

Petr Štěpánek zatím vede pražskou kandidátku zelených. Vystřídá ho Martin Bursík?
Petr Štěpánek zatím vede pražskou kandidátku zelených. Vystřídá ho Martin Bursík? | Foto: Ludvík Hradilek

Petr Štěpánek: Pro mě bylo vzpruhou, že pan prezident pokračuje v úvahách o vývoji města a krajiny. Shodli jsme se na tom, že je potřeba začít pracovat na zapojení veřejnosti a že je nutné hledat elementární politickou shodu.

Budete se scházet i s pražskými zastupiteli vládnoucí strany?

Václav Havel: Dříve či později naleznu způsob, jak jim to sdělit.

Neuvažujete, že Vy sám byste se postavil do čela nějaké občanské iniciativy a ten první impuls k debatě o koncepci Prahy dal Vy?

Václav Havel: Já se mohu všelijak angažovat, dát najevo své mínění, ale politickou funkci nechci. Dozrál čas nástupu mladších generací.

Budete ve volbách opět podporovat zelené, respektive malé strany?

Václav Havel: Situace se vyvíjí, v tuto chvíli opravdu nevím, koho budu volit. Je dost pravděpodobné, že to budou zelení, které jsem volíval v minulosti.

 

Právě se děje

Další zprávy