Bém kolem Antarktidy tančí, jeho kamarád ukázal fotky

Kateřina Eliášová
19. 1. 2010 18:55
Primátor: Dovolenou jsem si zaplatil sám. S kým jsem jel a co jsem dělal, neřeknu
Rudolf Švaříček pod Mount Vinson. V brýlích se mu zrcadlí fotograf. Je to Pavel Bém?
Rudolf Švaříček pod Mount Vinson. V brýlích se mu zrcadlí fotograf. Je to Pavel Bém? | Foto: Repro Agentura Dobrý den

Praha - Pražský primátor Pavel Bém (ODS) nechce ani po svém návratu z jižního pólu otevřeně potvrdit fakt, že tam trávil svoji letošní dovolenou a zdolával místní nejvyšší vrchol Mount Vinson.

Stejně tak odmítá říct, kolik jeho dovolená stála. Tvrdí, že si ji hradil ze svého.

Tajemné: Nechybí

Mlčí i Bémův spolucestovatel a horolezec Rudolf Švaříček, který nicméně médiím poskytl fotografii ze základního tábora pod nejvyšší horou Antarktidy Mount Vinson. Slézt ji byl Bémův dávný sen a oběma horolezcům se to podařilo.

Mluvit o tom však nechtějí. "Dovolená je čistě soukromá věc. Každý politik na ni má právo bez ohledu na to, na jakém stupni žebříčku stojí," řekl Aktuálně.cz v úterý Pavel Bém.

V podvečer pak sice na otázku moderátorky České televize, zda mu chybí ve sbírce zdolaných hor také Mount Vinson, Bém odpověděl, že ne: "Bez jakýchkoliv spekulací, nechybí." Avšak vzápětí s tajemným výrazem dodal, že "sám sobě něco slíbil".

Za tučňáky za 200 tisíc, na horu za 750

Bém čelí tlaku otázek, aby detaily své cesty odtajnil a dostál tak coby vysoký činitel a politik veřejné povinnosti neskrývat své příjmy ani výdaje. A například jasně vyvrátil možnost, že jeho soukromou dovolenou platil sponzor, který případně získává od Prahy zakázky.

Kolonie tučňáků císařských
Kolonie tučňáků císařských | Foto: Archiv Národní agentury USA pro oceány a atmosféru (NOAA)

Pokud by se Bém vydal pouze za pozorováním tučňáků, Švaříčkova cestovní agentura Livingstone by jej tam za 200 tisíc korun dopravila.

Polární a horolezecká výprava na Mount Vinson je ale mnohem dražší. Podle výpočtů Aktuálně.cz mohla letošní Bémova výprava stát až 750 tisíc korun. Speciální agentury nabízejí horolezecký zájezd za 31 až 33 a půl tisíce dolarů, nadto 5 tisíc dolarů jako nevratnou zálohu. Letenka se pohybuje kolem 30 tisíc korun.

"O tom jak, s kým a co jsme na dovolené dělali, se nebudu se sdělovacími prostředky bavit," odmítá tvrdošíjně potvrdit náročnou dovolenou.

Bém za milion

Pražský primátor si ročně vydělá asi milion korun hrubého ročně, Bém k tomu má ještě peníze za členství v několika dozorčích radách.

"Každý politik si hradí svoji dovolenou ze svých vlastních peněz a příjmů a mě by ani ve snu nenapadlo, to tak nedělat," tvrdí Bém. "Je jen na vás, zda si za peníze, které ve svém rodinném rozpočtu máte, koupíte pračku, auto nebo jestli část investujete do cestování," dodal.

Rekordmani mají radost

Nefalšovanou radost z výletu na Antarktidu má Luboš Rafaj z agentury Dobrý den, která eviduje a popularizuje nejrůznější české rekordy.

Foto: Aktuálně.cz
Bém svým voličům rozumí. Brodí se sněhem jako všichni

Rudolf Švaříček mu po svém návratu věnoval výše zmiňovanou fotografii, na které drží Knihu rekordů, vydávanou právě agenturou Dobrý den. "Cestovatel a dobrodruh Rudolf Švaříček pokřtil v základním táboře pod Mount Vinson Českou knihu rekordů III.," stojí v původním textu pod fotografií, kterou agentura médiím zaslala.

"Je to pro nás reklama, mám z toho radost, jste už devátý novinář, který volá," neskrýval radost Rafaj. "Pan Švaříček mi fotku věnoval po svém návratu z Antarktidy. Nijak se netajil tím, že tam byl a že vylezl na Mount Vinson. O tom, zda s ním byl i pan Bém, nic neříkal," dodal Rafaj.

 

Právě se děje

Další zprávy