Zeman jako Baron Prášil. Piráti útočí na novou stranu

Eliška Bártová Eliška Bártová
12. 1. 2010 11:40
Na webu se objevily pirátské stránky Strany práv občanů
Neoficiální web Strany práv občanů
Neoficiální web Strany práv občanů | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nově vzniklá Strana práv občanů, v jejímž čele stojí bývalý premiér Miloš Zeman, má problém. Na internetu existují webové stránky vydávající se za oficiální web strany, jehož formální podobu kopírují.

Když někdo hledá informace o Zemanově partaji a zadá do vyhledávače "strana práv", hned první odkazy ho nasměrují na www.stranaprav.cz.

Chvíli pak trvá, než čtenář zjistí, že nejde o oficiální web. Stránky vydávající se za něj jsou propracovány do detailu podobně - včetně programu, profilů, tiskových zpráv.

Ale zatímco oficiální stránky strany slibují voličům růžové zítřky a posílení práv občanů, pirátský web upozorňuje na temnou minulost představitelů Zemanovy strany.

Poukazuje například na komunistické angažmá Miroslava Šloufa či Zdeňka Zbytka. Připomíná také aféry, se kterými byl spojen právě Zemanův poradce Šlouf.

"Jsem rád, že Míra Šlouf pokračuje v dobré spolupráci z dob Topolánkovy vlády s Markem Dalíkem, bez jehož finančního přispění by má strana nevznikla," píše se hned na úvodní straně webu. "Tak si držme palce, ať se mohou oba Mirkové - Kalousek a Topolánek - zase vrátit do funkcí a já už konečně na Hrad!"

Zeman: Je to nepěkné

A oficiální...
A oficiální... | Foto: Aktuálně.cz

Vedení strany nyní připravuje právní analýzu, jaké kroky lze proti tvůrcům webu podniknout.

"Víme o tom, že ty stránky existují. A máme představu, kdo je za tím. Neodporoval bych na otázku, zda je to práce lidí z okolí ČSSD," uvedl mluvčí strany - bývalý ministr školství Eduard Zeman. "Požádali jsme právníky o právní analýzu, jak to řešit."

Podle Zemana ale tento web nijak významně stranu nepoškozuje. "Úplně nás to netěší, na druhou stranu myslím, že nám to zas tak strašně neškodí," říká. "Ale je nepěkné, že se za nás někdo vydává. Museli jsme kvůli tomu změnit název webových stránek na www.spoz.cz."

Ti, co nechtějí znát Frantu

Piráti vypracovali také vlastní preambuli k ustavení strany. "My, přátelé Miloše Zemana, nostalgicky vzpomínáme na časy, kdy jsme vládli této zemi. Považujeme se za nejlepší vládu, která tu kdy od listopadu 1989 byla, a jsme přesvědčeni, že lepší už ani nebude," píše se v úvodu. 

"Odmítáme veškerá podezření z korupce, nevýhodných obchodů, okrádání občanů, objednávání vražd novinářů, ovlivňování policie, justice či tajných služeb, stejně jako z přátelství vůči Frantovi Mrázkovi. Frantu jsme neznali, neznáme a znát nechceme."

V závěru pak podtrhují, že spojení Šloufa s Dalíkem je "dostatečnou zárukou, že náš projekt bude úspěšný a my se opět budeme podílet na utváření osudů této země".

Pytlíkovy tiskovky

Vítězný návrh Zemanovy sochy podle pirátů
Vítězný návrh Zemanovy sochy podle pirátů | Foto: www.stranaprav.cz

Pirátský web kromě programu strany a popisu aktivit jejích hlavních představitelů disponuje i sekcí Tiskové zprávy.

Mluvčím strany je podle webu Brouk Pytlík. Ten v poslední tiskovce z minulého pátku zveřejňuje seznam kandidátů v jednotlivých krajích.

"Do řad SPO se nám bohužel nepodařilo získat jednoho z významných protagonistů pražského jara 1968 Čestmíra Císaře. Nekandiduje za nás ani žádný Král, Kníže, ale jen Zeman," píše se v úvodu.

Poté následuje výčet kandidátů. Například v Praze bude stranu podle pirátů reprezentovat Ferda Mravenec, v Karlovarském kraji Jan Becher a paní Stoličnaja, v Olomouckém kraji pak avizují polského lobbistu Jacka Sypru či uprchlého podnikatele Tomáše Pitra.

V Ústeckém kraji, kde už ohlásil kandidaturu Miloš Zeman, se bude podle pirátů o hlasy voličů ucházet Baron Prášil.

Piráti na falešném webu také iniciovali soutěž o nejlepší návrh na pomník Zemana. Vítězná socha jej zobrazuje sedícího se Šloufem coby psíkem u nohou.

 

Právě se děje

Další zprávy