Češi se kvůli krizi vrátí k jednohubkám a chlebíčkům

Petr Kučera Petr Kučera
30. 12. 2009 8:16
Lidé zůstanou na Silvestra většinou doma, hotely i restaurace očekávají nižší tržby
Vítání nového roku v kanadském Quebecu
Vítání nového roku v kanadském Quebecu | Foto: Reuters

Praha - České domácnosti budou letos na Silvestra kvůli ekonomické krizi šetřit. Přelom roku se chystají strávit doma se svými blízkými a vlastnoručně připraveným občerstvením. Vrátí se tak k tradičním jednohubkám a chlebíčkům. Vyplývá to průzkumu společnosti Ahold, která oslovila 813 zákazníků supermarketů a hypermarketů Albert

Silvestr plánuje strávit doma více jak polovina dotázaných zákazníků. "Sedm z deseti dotazovaných se pak chystá večer svým blízkým zpříjemnit tradičním domácím občerstvením, jako jsou jednohubky či obložené chlebíčky," říká mluvčí řetězce Libor Kytýr. Z méně tradičních pokrmů si lidé oblíbili zejména delikatesy ze sekce uzenin a sýrů.

Na Nový rok si více než třetina účastníků průzkumu připije tradičním sektem. Během večera však lidé upřednostní víno.

„Prodej pravého šampaňského v Česku letos kvůli krizi klesne meziročně až o čtvrtinu," odhaduje Jiří Kočí ze společnosti Global Wines, zabývající se prodejem vín a destilátů. Vloni se prodalo zhruba 200 tisíc lahví pravého šampaňského.

Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací očekává na Silvestra nižší tržby než vloni zhruba polovina tuzemských hoteliérů. V téměř 80 procentech hotelů bude méně nebo stejně hostů jako loni.

Lépe na tom nebudou ani restaurace. Nižší tržby než o loňském Silvestru očekává 43 procent restauratérů, další více než třetina bude ráda za alespoň loňskou úroveň.

Zhruba 20 tisíc obyvatel Česka stráví Vánoce či Silvestra u moře, především v Egyptě. "Navzdory krizi to je srovnatelné s loňskem," říká viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy