Jen sedm procent firem dá vánoční prémie nad 10 tisíc

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 12. 2009 14:00
Třetina firem vyplatí tento týden zaměstnancům vánoční bonus.
Vánoční prémie budou nejčastěji podobně vysoké jako obvyklá útrata za dárky.
Vánoční prémie budou nejčastěji podobně vysoké jako obvyklá útrata za dárky. | Foto: Jan Langer

Brno - Vánoční prémie letos budou. Oznámení, které tento či příští týden ze své výplatnice zjistí jen každý třetí zaměstnanec, bude nejčastěji znamenat, že jim s normální výplatou "přistane" na účet několik tisícovek navíc.

Exkluzivní průzkum, který pro Aktuálně.cz udělala Hospodářská komora, ukazuje, že nejčastější předvánoční bonus se bude pohybovat mezi jedním až pěti tisíci korun.

Takových zaměstnanců, kteří najdou prémii v poslední letošní výplatě, bude ale jen 12 procent. Z 523 podniků, které v průzkumu odpovídaly, největší část - plných 65 procent - letos třinácté platy či odměny nevyplatí vůbec.

Extrém: stokoruna či dvacet tisíc

Zdravé firmy, které odolaly krizi, nebo na ní dokázaly reagovat včas, přihodí k platu spíš tisícikoruny. O stokorunových prémiích uvažuje pouhé procento firem.

U sedmi procent zaměstnavatelů dostanou lidé odměnu ve výši deset až patnáct tisíc korun, ve třech procentech od patnácti do dvaceti tisíc korun.

Seznam úspěšných
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Seznam úspěšných

  • Pomozte nám sestavit seznam firem, které letos vyplatí 13. platy či vánoční prémie. Napište nám, zda u vás ve firmě je dostanete, na e-mail veronika.skalova
    @aktualne.cz
    .

Oba extrémy, tedy odměny ve výši přesahující 20 tisíc nebo naopak nižší než tisícikoruna vyplatí jen minimum podniku - jen dvě, respektive jedno procento dotázaných.

Odměna hlavně pomůže s dárky

Výsledky průzkumu naznačují, že opravdové třinácté platy patří minulosti. Vzhledem k tomu, že průměrná mzda v České republice v letošním prvním pololetí dosáhla 22 992 korun, průměrná vánoční odměna má k této výši hodně daleko.

Na druhou stranu však nejobvyklejších několik tisícikorun přidaných k poslední letošní výplatě může výrazně pomoci s nákupem vánočních dárků. Za ty dospělí Češi hodlají utratit nejčastěji okolo pěti tisíc korun.

Prémie odhalí kondici firmy

Lidé, kteří na výplatní pásce vánoční bonus najdou, se navíc mohou radovat hned dvakrát.

Kromě příspěvku před finančně náročným koncem roku jim totiž zaměstnavatel dává zprávu: vedeme si jako firma dobře, potíže nás nečekají. Takové sdělení se ale letos týká jen 33 procent zaměstnanců.

Průzkumu Hospodářské komory pro Aktuálně.cz se v listopadu zúčastnilo 523 firem. Osm procent z nich patřilo k podnikům s více než 250 zaměstnanci, čtvrtina zaměstnává od 50 do 250 lidí a patří ke středním podnikům, 30 procent patři k malým podnikům od 10 do 49 zaměstnanců a 38 procent pak k mikropodnikům s méně než deseti zaměstnanci.

 

Právě se děje

Další zprávy