Zaorálkova slova o OKD nadzvedla dalšího byznysmana

István Lékó, Euro.cz
21. 11. 2009 14:20
Podnikatel Otto Jelínek žádá politika ČSSD o omluvu
Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) v jednom z prvních příspěvků řekl, že by to bylo proti našemu angažmá v Evropě a že chce vláda "zpupně" protlačit radar zítra Senátem ve starém složení.
Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) v jednom z prvních příspěvků řekl, že by to bylo proti našemu angažmá v Evropě a že chce vláda "zpupně" protlačit radar zítra Senátem ve starém složení. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Tak tohle tu ještě nebylo. Byznysman veřejně žádá vysoce postaveného politika, aby se mu omluvil! Jde o naprostou raritu v českých poměrech, o unikát, neboť u nás je běžné, že když nějaký politik veřejně obviní podnikatele, ten buď zaleze a nechá záležitost vyhnít, nebo se pomocí svých lobbistů snaží věc ututlat či zobchodovat.

Jenže Otto Jelínek (69) není byznysmanem českého typu. Je sice Čechem, ale většinu svého života trávil v Kanadě, kde není myslitelné někoho nařknout z korupce bez důsledku. Proto dopisem, který adresoval všem poslancům a jehož kopii má týdeník EURO k dispozici, vyzval místopředsedu ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka, aby se mu veřejně omluvil.

Bakala a James Bond

Co se stalo? Dne 5. listopadu při ostré hádce, kterou mezi poslanci vyvolala zpráva vlády o stavu bytového fondu OKD, Zaorálek dlouze líčil údajné korupční metody vlastníka dolů, finančníka Zdeňka Bakaly.

"Já vám řeknu několik příkladů, jak pracují společnosti pana Bakaly. To je několik neuvěřitelných náhod. A jak říká James Bond, když je to poprvé, je to náhoda, když je to podruhé, je to shoda okolností, když je to potřetí, je to nepřátelský záměr. V tomto případě je to spíše přátelství mezi některými politiky a mezi společnostmi pana Bakaly," prohlásil Zaorálek, který má za to, že Bakala pracuje dlouhodobě způsobem, že zaměstnává a zavazuje si představitele státu.

"To je například to, že se dozvíme, že hejtman Moravskoslezského kraje pobral 3,5 milionu za pět dozorčích rad, ve kterých seděl. To je například v tom, že bývalý komisař pan Telička se stane členem dozorčí rady společnosti pana Bakaly. To je například v tom, že pan Otto Jelínek, bývalý ministr v Kanadě, se stane také členem dozorčí rady pana Bakaly. A dneska tady obchází některé zvlášť křičící poslance a říká jim, že jim zajistí cestu do Kanady na hokejový zápas. Jen tak to zaplatí. Jsou různé metody, jak vytvářet vazby mezi společnostmi, kterým jde o miliardy, a mezi státem," pokračoval místopředseda ČSSD s tím, že v této zemi snad není větší kauza.

Infobox

Původní znění článku naleznete ZDE

V Kanadě se nelže

Mistr světa v krasobruslení a bývalý ministr financí Kanady Otto Jelínek na obvinění 9. listopadu zareagoval. "Jak asi víte, byl jsem dvacet let poslancem kanadského parlamentu. Z toho téměř deset let jsem byl ministrem federální vlády. Na půdě parlamentu jsem viděl a slyšel mnoho rozprav i hádek a mnoha z nich jsem se také zúčastnil. Většina se týkala podstatných věcí, některé jen malicherností. V převážné míře to byly záležitosti řešené ve státním zájmu, jen zřídka to byla pouze politická show. Někdy to byly velmi vášnivé výměny názorů, někdy se při nich i hodně přehánělo. Ale nikdy se nelhalo," rozhořčuje se Jelínek.

Proto ho prý zaujalo, ale nikoli překvapilo, když se 6. listopadu dočetl v médiích, jak ho Zaorálek ve sněmovně obvinil. "Jak jistě víte, to prostě není pravda. Pokud byste mi však poradil, které poslance jste měl na mysli, možná bych je mohl pozvat na některé utkání hokejové Sparty, jíž jsem býval menšinovým vlastníkem," pokračuje.

Omluvte se, nebo vás zažaluji!

"Když jsem si dále pročítal přepis záznamu jednání Poslanecké sněmovny, všiml jsem si celé řady dalších zavádějících prohlášení a narážek, které jste pronesl v souvislosti s problematikou bývalých bytů OKD, z nichž většina přitom byla čistou konstrukcí bez jakéhokoli reálného základu. S ohledem na tuto skutečnost se musím domnívat, že buďto máte velmi bujnou fantazii, nebo že jste dlouhodobě a výrazně dezinformován. V takovém případě byste měl buďto vyměnit své asistenty, nebo změnit informační zdroje. Ani stávajícímu, ani kterémukoli budoucímu Parlamentu České republiky totiž nedáváte dobrý příklad," radí Jelínek Zaorálkovi.

"Proto bych Vás, pane místopředsedo, požádal, pokud tedy chcete svou image napravit, abyste začal tím, že se mi veřejně omluvíte. V opačném případě byste totiž pravděpodobně musel čelit další žalobě za nactiutrhání. Pane místopředsedo, Vaše omluva by byla sice jen malým krůčkem, zato však věřím, že správným směrem," uzavírá svůj dopis Jelínek.

Místopředseda ČSSD Zaorálek na dopis doposud nereagoval, ani se neomluvil.

 

Právě se děje

Další zprávy