Stát dal miliardy na byty, aniž by měl plán, jak stavět

Petr Holub
15. 11. 2009 21:13
Kde potřebují sociální byty? Nevíme, říká ministr Vondruška
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna dala ministerstvu pro místní rozvoj k dispozici osm miliard na stavbu sociálních bytů. Mají být připraveny pro občany, kteří nebudou schopni platit nájmy, až v roce 2011 skončí státní regulace.

O rozdělování miliard bude rozhodovat ministr Rostislav Vondruška, který tvrdí, že se v příštím roce za sociální byty neutratí víc než dvě miliardy. K důvodům patří i to, že není jasné, kde budou potřeba.

"Nový program pro sociální bydlení bojuje proti krizi v každé části své realizace. Když se staví a když tam pak lidé bydlí v chráněném bydlení. Do konce tohoto roku tam máme půl miliardy korun. Uvažujeme s nevratnou dotací půl milionu na byt, tak mluvíme do konce roku o tisíci bytech. Dotace je přístupná všem, může žádat obec i fyzická osoba, když splní požadavky," chválí svůj program Vondruška.

A.cz: Kolik peněz rozdělí program v příštím roce? Sněmovna speciálním zákonem uvolnila osm miliard, které jsou na účtech Státního fondu rozvoje bydlení.

To je zákon, který neříká nic jiného, než že fond rozvoje bydlení nedostane v příštím roce nic ze státního rozpočtu. Fond má uložené prostředky, může z nich přidělovat dotace a tím se vyjídá zevnitř. Anebo dává garanční peníze, které se mu později vrací. Za tím účelem měl na účtech začátkem roku přes osm miliard korun. Tato částka kryje budoucí závazky, všechny ale nebude třeba plnit v příštím roce.
Proto vláda rozhodla, že fond bydlení použije prostředky, které má na účtu, na veškerou svoji činnost. Je to ovšem krizové řešení na příští rok. Kdyby vláda a sněmovna v příštím roce nerozhodly o systémovém způsobu, jak má fond fungovat, tak se fond zkonzumuje zevnitř a jednoho krásného dne skončí. Doufám, že se to nestane.

Záleží na fondu

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška
Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Vyplývá ze zákona, který schválila sněmovna, že se v příštím roce utratí osm miliard?

To ani nejde. Některé peníze jsou garanční prostředky vůči komerčním půjčkám, které si vzali klienti fondu. Reálná možnost pro všechny aktivitu fondu v příštím roce je tak ke dvěma miliardám korun. Záleží, jak si fond schválí rozpočet prostřednictvím svých orgánů.

A.cz: To se týká nejen sociálních bytů, ale také dalších programů, jako je regenerace sídlišť nebo příprava inženýrských sítí pro nové domy?

Regenerace sídlišť ani příprava infrastruktury nejsou placeny z fondu. Bytovou problematiku řešíme prostřednictvím fondu, ale také z vlastní rozpočtové kapitoly. Teď v závěru roku je naší ambicí sjednotit tyto nástroje a dát jim nějakou vizi, abychom nepodporovali to samé z fondu a z vlastní kapitoly.

Ptám se, jaká je vize

A.cz: Jak vlastně dnes systém podpory bydlení funguje? Na první pohled se zdá, že starosta nebo soukromý investor vymyslí projekt, požádá o peníze, vy mu je dáte a neřešíte, z jakého důvodu. Je to rozpouštění státních peněz v ekonomice, jistě to přinese nějaký efekt, na druhé straně nemá utrácení žádný smysl ani cíl. Bude jasnější, kam by měla politika podpory bydlení směřovat?

Mám z toho velmi podobný pocit. Jenomže my jsme sem přišli na pět měsíců jako administrátoři, aby se agenda nezastavila a bylo dosaženo dobrých efektů, které v sobě třeba má.
Teď se situace změnila, jsme tu s velkou pravděpodobností do června, a tak se kolegů ptám, v čem spočívá vize, jaký je rozdíl mezi funkcí fondu a kapitoly ministerstva, jak se navzájem doplňují.
V tuto chvíli prostě neumím odpovědět, ale interně děláme na tom, abychom nebyli jen přerozdělovacím místem, ale podporovali skutečně to, co je buď potřeba z hlediska sociálního, anebo z hlediska boje proti krizi.
Přitom má svou bytovou politiku také ministerstvo životního prostředí. Díky dobré komunikaci s panem ministrem se snažíme provozovat vedle sebe jejich "Zelenou úsporám" a náš "Panel", což v minulosti byl problém. Dnes o tom, zaplaťpánbůh, mluvíme. Snažíme se je nastavit tak, aby se doplňovaly a nešly proti sobě.

A.cz: V dohledné době tedy vznikne vládní investiční politika v oboru bydlení?

Vznikne politika podpory bydlení z hlediska investic i z hlediska příjemců služeb. Nejde jen o podporu investorů, ale i těch rodin, které jsou ohroženy při deregulaci nájmů. Ale určitě jich není těch 750 tisíc, které platí regulované nájemné. Je jich daleko méně, ale bohužel nevíme, kolik jich je ani kde bydlí. Tohle je další věc, kterou budu od úřadu chtít: aby řekl, tady žijí lidé, kteří jsou ohroženi. V médiích se o tom spekuluje, ale žádná analýza neexistuje.

Popis situace není k dispozici

A.cz: Neruší se nakonec regulace nájmů příliš rychle? Neexistuje za ni náhrada, třeba jako v Německu, kde existují na městských úřadech cenové mapy a kde platí limity, o kolik se smí nájem konkrétního bytu odchýlit od průměru příslušné městské čtvrti a o kolik smí vyrůst za několik let. Co se u nás stane, když se pohádá majitel s nájemníkem?

Jde k soudu. Ve sněmovně je novela občanského zákoníku, která definuje místně obvyklé nájemné, a podle ní mohou soudy rozhodovat.

A.cz: Není to trochu málo komfortní pro obě strany?

Proti vývoji v Německu jsme zpoždění. Také si nejsem jist, že je ideální, když spory nájemce a nájemníka končí u soudu. Také proto jsme deregulaci ve velkých městech odložili o dva roky.
Nejsme jen tu ale jen pro ohrožené nájemníky. Nevíme, kolik jich je, nevíme, kde bydlí, přesto jsou pro ně připraveny sociální nástroje včetně programu výstavby sociálních bytů. A majitelé domů mají stejně silné argumenty a ministerstvo nemůže stranit jedné skupině. Opatření na trhu s byty by měla zohledňovat zájmy obou skupin, aby jedni nebyli tlačeni pod životní minimum a aby druzí nebyli trestáni za to, že vlastní byt.

A.cz: Až bude zrušena regulace, bude se trh s byty kultivovat, po německém nebo jiném vzoru?

Bohužel to je běh na dlouhou trať a můžeme použít jen dílčí opatření. Ale pokud budeme program výstavby sociálních bytů směřovat, jak nám to ukáže analýza, tak se může situace zlepšit. Je škoda, že vládou ani sněmovnou neprošla podpora pronajímatelům, což měla být náhrada části nájemného, kterou nájemník nezaplatí. Možná to je ale už nadstandardní sociální opatření.
Nevím a říkám na rovinu: popis situace není k dispozici.

 

Právě se děje

Další zprávy