Rozhodnuto: Šimáně má smůlu, ČSA zůstanou státu

Ekonomika Ekonomika
26. 10. 2009 14:00
ČSA bude smět prodat svou hlavní budovu v miliardové hodnotě. Kupcem by mělo být Letiště Praha
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda se rozhodla, že České aerolinie neprodá. Oznámil to premiér Jan Fischer. Namísto toho dává přednost úsporným opatřením. Nyní je podle něj nezbytný "tvrdý restruktualizační program s drsným tahem na snižování nákladů".

"Cena, která byla nabídnuta nebyla jediným kritériem, které rozhodlo v záměru neprivatizovat," sdělil ministr financí Eduard Janota.

Vyjmenoval hned několik důvodů, proč navrhl vládě nabídku konsorcia Unimex Travel Service vedeného miliardářem Jiřím Šimáněm nepřijmout a výběrové řízení zcela zrušit. Mimo jiné hrál roli i požadavek na nulové vlastní jmění aerolinek. ČSA totiž může mít na konci roku záporný vlastní kapitál až dvě miliardy korun, tuto částku by v případě prodeje musel stát vyrovnat.

"Unimex například odmítl složit jistinu ve výši 20 milionů korun. Neměli jsme také jistotu, že celou sumu v jednotlivých splátkách dostaneme," doplnil Janota.

Zájemce o odkup aerolinek postoj vlády nepotěšil. "Jsme přesvědčeni, že nabídka konsorcia na převzetí ČSA za 1 miliardu korun byla v kontextu s miliardovými ročními ztrátami ČSA, miliardovými půjčkami a potřebou splatit v následujících 10 letech více než 14 miliard korun z leasingových splátek, nabídkou vysoce nadstandardní," uvedlo v tiskovém prohlášení konsorcium Unimex Travel Service.

Záchrana ČSA má z rozhodnutí vlády přijít také pomocí navýšení základního kapitálu. A to tím, že se bude kapitalizovat dluh vůči státní firmě Osinek, která je v lividaci. V současnosti je základní kapitál asi 2,7 miliardy. Po kapitalizaci půjčky od Osinku by překročil pět miliard.

Tím by se firma krom jiného dostala také nad mínusovou hodnotu vlastního kapitálu. Osinek půjčil ČSA peníze ve chvíli, kdy aerolinkám nebyla ochotna půjčovat bankovní sféra. Vše ale podléhá schválení ÚOHS a Evropské komise, protože jde v zásadě o státní podporu.

Spolu s kapitalizací půjčky rozhodla vláda o tom, že se s okamžitou platností ruší zástavní práva s tímto dluhem spojená. To umožní aerolinkám prodat svou hlavní budovu. Ministr Janota ve svém projevu naznačil, že kupcem by mohlo být Letiště Praha, jehož generální ředitel nově řídí i ČSA.

Zároveň ale ministr financí zdůraznil, že se nechystá fúze obou státních společností. Ředitel Letiště Miroslav Dvořák, který nyní stojí v čele představenstva ČSA totiž odejde z funkcí na Letišti Praha.

Janota také ujistil, že aerolinky budou mít dostatečnou hotovost, aby přečkaly těžkou zimu.

Postup vlády se líbí předsedovi ODS a bývalému premiérovi Mirkovi Topolánkovi. "Neberu to jako konec procesu privatizace, protože vlastnictví státu se neukázalo jako šťastná volba. Ale pokud by o nabídce z tohoto výběrového řízení rozhodovala moje vláda, rozhodla by stejně jako ta současná. Podmínky jediného zájemce nebyly akceptovatelné," řekl Topolánek.

Konsorcium Unimex Travel Service byl jediným zájemcem o koupi zadlužující se státní letecké společnosti.

Už minulý týden získalo nové vedení firmy souhlas odborů se snížením platů pilotů o 30 procent, ostatních zaměstnanců o 15 procent. Pár dní předtím provedl stát personální zemětřesení, když odvolal prezidenta společnosti Radomíra Lašáka a vyměnil také členy dozorčí rady, do jejíhož čela se postavil ekonom Miroslav Zámečník.

Nové vedení firmy převzalo částečně Lašákův úsporný plán na záchranu aerolinek, ale hlavně - ČSA se poprvé fakticky začaly propojovat s Letištěm Praha. Do jejich vedení totiž přišel právě šéf Letiště Dvořák.

Je zřejmé, že vláda v tuto chvíli dělá vše pro to, aby ČSA přivedla k finanční stabilitě a dokázala ji prodat až za výhodnějších podmínek než jaké nabízel Unimex.

Ten zbyl z původních čtyř zájemců jediný. Z finálového souboje totiž odstoupilo sdružení Air France-KLM,  další dva zájemce vyřadila už vláda v rámci předkola privatizace.

Za letošní rok se očekává ztráta ČSA přes tři miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy