Úsporný balíček prý vezme učitelům až 2000 Kč měsíčně

Pavel Baroch
25. 9. 2009 21:55
Kvůli úsporám klesnou platy o čtyři procenta
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanci při pátečním schválení úsporného balíčku odsouhlasili i to, že ústavním činitelům a státním zaměstnancům klesne příští rok plat o čtyři procenta.

Znamená to, že poslanci, ministři, soudci, ale také učitelé, policisté nebo pracovníci krajských úřadů přijdou měsíčně o řádově stovky až tisíce korun.

"V tuto chvíli to máme vypočítané, že jeden učitel přijde v průměru o dva tisíce korun," tvrdí předseda školských odborů František Dobšík.

Dodal, že konečná suma bude jasná až po jednání s ministryní školství Miroslavou Kopicovou. Pak se ukáže, zda se v resortu nenajdou nějaké peníze.

Nižší platy pro stovky tisíc lidí

Úspory se dotknout stovek tisíc zaměstnanců veřejného sektoru. "Přímo 435 tisíců zaměstnanců, nepřímo další 200 tisíc lidí," řekla Aktuálně.cz Alena Vondrová, předsedkyně odborového svazu zaměstnanců ve státní správě.

Příslušníci bezpečnostních sborů by měli přijít okolo 1800 korun. "Hrozí samozřejmě hromadný odchod policistů a příslušníků vězeňské služby," tvrdí Vondrová.

Menší platy dostanou také zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení. Ti přitom podle Vondrové i bez úsporného balíčku přijdou v průměru o tisícikorunu, protože kvůli reorganizaci nemají tolik peněz na mzdy.

Foto: Ludvík Hradilek

"Pracovníci organizačních složek a příspěvkových organizací ministerstva zemědělství přijdou od 1,5 až 1,7 tisíc korun," uvedla Vondrová. "Všechno to jsou významné propady, absolutně nepřijatelné," dodala.

Státní zástupci přicházejí o víc

Podle Unie státních zástupců, jejichž členů se snížení platů také dotkne, přijdou žalobci ve skutečnosti o víc než o čtyři procenta.

"Plat státních zástupců je v důsledku dřívějších opatření zmražen už po dobu tří let, takže reálný měsíční výdělek se neustále snižuje," vysvětluje prezidentka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová.

"Jako příslušníci justice navíc nemohou být státní zástupci - na rozdíl od politiků - kromě výkonu své funkce jinak výdělečně činní, ani nemají právo na jakékoli další odměny či náhrady," dodala Bradáčová.

Bouří se i soudci: Ztrácíme 15 procent

Ještě před konečným rozhodnutím poslanců se proti snížení příjmů ohradili i soudci. Tvrdí, že jsou na tom stejně jako státní zástupci - reálné platy jim klesají už několik let.

"V důsledku opakovaného zmrazení svých platů začali soudci naplňovat princip takzvané ekonomické solidarity již v době, kdy platy zaměstnanců ve veřejné sféře narůstaly a ostatních občanů se ještě důsledky ekonomické krize nedotýkaly," uvedla Soudcovská unie ve svém prohlášení.

"I v případě, že nedojde k politickou mocí prosazovanému neústavnímu opatření, přijdou soudci v průběhu let 2008 až 2010 celkem o 15 procent zákonem předvídaných platů," dodala unie.

Krajští úředníci přijdou o stokoruny

Ve své výplatě najdou méně peněz i zaměstnanci krajských úřadů.

"Reálné snížení platů by se mělo pohybovat mezi 700 až 1000 korun," řekl Aktuálně.cz mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

 

Právě se děje

Další zprávy