Schováno v balíčku: Mateřská klesne o víc než pětinu

Petr Kučera Petr Kučera
25. 9. 2009 12:55
Zjištění Aktuálně.cz: Porodné a rodičovský příspěvek se sice nezmění, mateřská a ošetřovné však ano
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek.
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Matky s nejmenšími dětmi dostanou v příštím roce zhruba o pětinu nižší mateřskou, než by dostaly letos.

Podstatné snížení takzvané peněžité pomoci v mateřství je jednou z mála známých částí schváleného úsporného balíčku.

Z původního vládního návrhu škrtů přes Poslaneckou sněmovnu neprošlo ani snížení rodičovského příspěvku (o 10 %), ani snížení porodného (o 3000 korun). Levicové strany, které proti snížení těchto rodinných příjmů bojovaly nejvíce, však nechaly beze změn úspornou kapitolu nazvanou "změny v nemocenském pojištění".

Mateřská není rodičovská

  • Řada lidí zaměňuje peněžitou pomoc v mateřství (PPM) s rodičovským příspěvkem, stejně jako mateřskou a rodičovskou dovolenou - nebo mezi nimi nerozlišuje. Také předseda ČSSD Jiří Paroubek při čtvrtečním projednávání ve sněmovně bojoval proti „snížení mateřské o 10 procent", ačkoliv měl na mysli rodičovský příspěvek.
  • Zjednodušeně řečeno: Matka má nejdříve 28 týdnů nárok na mateřskou (PPM) a poté na rodičovský příspěvek (do dvou až čtyř let věku dítěte). Zatímco výše PPM je přímo úměrná předchozí mzdě, rodičovský příspěvek je v zásadě pro všechny stejný bez ohledu na předchozí příjem.
  • Na PPM mají nárok jen matky, které si platí nemocenské pojištění - tedy typicky zaměstnanci. Pokud si jej neplatí (typicky nezaměstnané, studentky či mnoho podnikatelek), dostávají rovnou rodičovský příspěvek.
  • Podrobněji jsme se rozdílům a dalším častým omylům věnovali v samostatném článku.

A právě pod tímto nenápadným názvem se skrývá mimo jiné snížení peněžité pomoci v mateřství. Tedy dávek, které dostává většina matek po dobu 28 týdnů (počínaje šestým až osmým týdnem před porodem).

Snížení má platit jen pro rok 2010. Podle vlády to státnímu rozpočtu přinese 1,4 miliardy korun.

O tisícovky měsíčně méně

Podle schváleného balíčku mají pro výpočet peněžité pomoci v mateřské platit stejná pravidla jako pro výpočet nemocenských dávek. V praxi to znamená, že matka dostane menší procento ze své předchozí mzdy (pro znalce: první redukční hranice klesne ze 100 % na 90 %, výše dávek klesne ze 70 % na 60 % denního vyměřovacího základu).

Konkrétní dopad schválených změn ukazuje následující tabulka. Vychází z toho, že matka má nárok na mateřskou v délce 196 dnů (matka dvojčat 259 dnů).

O něco menší rozdíl dostaneme, když mateřskou v roce 2010 porovnáme s mateřskou v roce 2008, tedy ještě před zvýšením za vlády ODS. Nicméně od 1. ledna 2009 se mateřská u podprůměrných a průměrných mezd zvýšila řádově o stovky korun měsíčně (1500 Kč u mzdy 15 000 Kč, 1080 Kč u mzdy 20 000 Kč), zatímco chystané snížení je nyní v řádu tisíců měsíčně.

Lépe než v roce 2008 na tom ale i po schválených škrtech budou matky se mzdou zhruba od 30 tisíc korun. Například žena se mzdou 30 000 Kč si letos na mateřské polepšila o 4680 korun měsíčně oproti roku 2008. Pokud by rodila až v roce 2010, přijde kvůli úspornému balíčku oproti letošku o 4140 korun, pořád na tom ale bude o zhruba pětistovku měsíčně lépe než v roce 2008.

V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek.
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters
Čtěte také:
O pětinu nižší mateřská. Škromach nevěděl, co schválil
Deset nejčastějších omylů kolem mateřské dovolené
Čekáte druhé dítě? Možná už nemáte nárok na mateřskou
Sleva na manželku. Ušetří vám 25 tisíc na daních

Méně peněz za ošetřovné

Schválený úsporný balíček přináší v oblasti nemocenského pojištění ještě další málo známou změnu. Výrazně snižuje dávky ošetřovného.

Zatímco dosud je například matka nemocného dítěte dostávala devět kalendářních dnů (samoživitelky 16 dnů), nově to bude o tři dny méně. Navíc začne platit, že první tři kalendářní dny ošetřování se neproplácejí.

Pokud tedy bude dítě nemocné tři dny, nedostane matka nic. Pokud bude nemocné devět dnů, dostane ošetřovné jen za čtvrtý až devátý (případně čtvrtý až šestnáctý) den.

Podrobnosti ke změnám v ošetřovném jsme přinesli v samostatném článku.

Vyšší sleva na dítě

Alespoň drobnou kompenzací je zvýšení daňové slevy - té se úsporný balíček nedotkl (alespoň podle dosud známých informací, protože vzhledem k množství pozměňovacích návrhů a rychlosti schvalování ještě není k dispozici přehledný výsledek hlasování).

Jeden z rodičů tak v příštím roce získá až 924 korun ročně na každé dítě.

 

Právě se děje

Další zprávy