Návštěva papeže usmířila Hrad a církev. Alespoň na čas

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
19. 8. 2009 13:10
Kvůli návštěvě Benedikta XVI. musí jít letité spory stranou
Foto: Reuters

Praha - Papež Benedikt XVI. přiletí na návštěvu České republiky za více než měsíc. Už teď se mu ale podařilo přimět ke komunikaci dvě instituce, které si kvůli sporu o katedrálu Svatého Víta a další majetek nemohou přijít na jméno - katolickou církev a Hrad.

Svatý otec přijíždí na jejich společné pozvání, jeho návštěva je státní i církevní, přesně řečeno pastorační.

"Určité nevyřešené záležitosti nyní skutečně musí jít stranou. Na jednáních a při setkávání o nich nepadají žádné zmínky," potvrdil Aktuálně.cz pražský biskup a kanovník Metropolitní kapituly u sv. Víta Václav Malý, který je jedním z organizátorů církevního programu papeže v Česku.

Na řešení minulých konfliktů není měsíc před papežovým příletem čas.

"Zorganizovat návštěvu svatého otce je nesmírně náročné, stále se objevují nové a nové detaily a problémy, které musíme řešit," dodává.

V Praze klid. Manévry čekají Brno a Starou Boleslav 

Církevní hodnostáři spolu se zástupci prezidentské kanceláře a policií dnes představili podrobnosti papežovy návštěvy.

Praha bude hostit státní část návštěvy: Benedikt XVI. se setká s prezidentem Václavem Klausem. Jsou naplánovaná i setkání se zástupci veřejného života a s vědci a akademiky.

Brno a Starou Boleslav čekají hlavní setkání papeže s věřícími a kvůli davům věřících se na ně soustřeďuje i pozornost bezpečnostních expertů.

"Prahu nečekají kromě krátkodobých uzávěrek větší dopravní omezení. Jiné je to v Brně, hlavně v okolí letiště Tuřany i ve Staré Boleslavi, která bude uzavřena pro všechna auta, která nebudou mít průjezdní povolení," řekl Lubomír Kvíčala z Ochranné služby policie.

Kde bude papež nocovat je tajné

Na nedělní brněnskou mši, která se odehraje druhý den papežovy návštěvy 27. září, už se podle údajů církve přihlásilo více než pětasedmdesát tisíc lidí. Desetitisíce lidí se očekávají i o den později na svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi.

"Už nyní je jisté, že na papeže přijde více lidí než na Madonnu, jak se ptal jeden novinový článek," komentoval počty přihlášených biskup Václav Malý.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner ujistil, že není problém vzít si na mši s sebou něco k sezení a pití. "„Starší lidé se obávají, zda si mohou vzít stoličku na to dlouhé stání, a to zcela určitě mohou. Stejně jako občerstvení, " řekl Graubner.

Organizátoři návštěvy nechtějí prozradit kudy přesně se bude papež po republice pohybovat, či kde bude nocovat. Jisté ale je, že z Prahy do Brna a zpět do Vatikánu poletí vojenským letadlem z české vládní letky. Do Staré Boleslavi letadlo nevyužije a pojede autem.

Věřící v Praze budou moci pozdravit papeže v první den jeho návštěvy před kostelem Panny Marie Vítězné na Malé Straně, kde je proslavená soška Pražského Jezulátka. Po oficiálním přivítání na ruzyňském letišti, bude tento kostel prvním místem, které papež na vlastní přání v Česku navštíví. 

 

Právě se děje

Další zprávy