Nebezpečná solária? Nádor kůže zabije ročně 200 Čechů

Domácí Domácí
1. 8. 2009 18:30
Záření v soláriích zvyšuje riziko rakoviny stejně jako kouření nebo působení azbestu

Praha - Světová zdravotnická organizace na sklonku týdne zveřejnila závěry vědců a lékařů, kteří se specializují na boj s rakovinou.

Po letech ověřování a šetření dospěli k jednoznačnému závěru, že solária jsou pro člověka karcinogenní: U lidí, kteří chodí za umělým opálením do solárii, je riziko vzniku kožního melanomu o tři čtvrtiny vyšší.

Znamená to, že záření v soláriích zvyšuje riziko rakoviny stejně jako kouření nebo působení azbestu. (O této studii si více přečtěte zde)

Navzdory tomu nenaleznete podle namátkového šetření Aktuálně.cz nikde v Česku zařízení, kde by vás při vstupu na rizika spojená s umělým sluněním upozornili.

"Přitom by na dveřích solárií mělo být podobné varování, jaké je na krabičkách od cigaret," říká šéf Dermatovenerologické kliniky na Královských Vinohradech Petr Arenberger.

Nejohroženější skupina: třicátnice 

Čerstvě publikovaná studie, za níž stojí Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), označila za nejohroženější skupinu osoby do třiceti let. Spočítali totiž, že pokud se mladý člověk vystaví UV záření v soláriu opakovaně, zhoubný nádor na kůži mu ve vyšším věku vyroste téměř jistě. Riziko je o plných 75 procent vyšší.

Právě Češky mezi dvaceti a třiceti lety přitom solária navštěvují nejčastěji. Odborníci z pražské 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zjistili, že si umělé opálení zaplatí téměř čtyřicet procent z nich.

A to dokonce častěji než desetkrát do roka.

Fakta:

Zhoubné nádory kůže

  • muži - 9 569, ženy - 8 703, celkem - 18 272 

Melanom (nejzhoubnější nádor kůže)

  • muži - 924, ženy - 817, celkem - 1741

(Zdroj: ÚZIS, data za rok 2006)

Co je maligní melanom?

  • je kožní nádor z pigmentových buněk (melanocytů), který patří do skupiny nejzhoubnějších nádorů, při nichž dochází k nekontrolovanému množení melanocytů.
  • Chová se velice agresivně a na rozdíl od jiných kožních nádorů poměrně rychle metastazuje do dalších orgánů. Čím déle se na kůži nachází, tím větší je riziko jeho šíření.

 

"Tím se u nich ale urychluje proces stárnutí kůže. Navíc se oslabuje imunita kožních buněk, což pak nepřímo vede k rakovině a možnému vzniku kožnímu nádoru," upozorňuje Naděžda Vojáčková z kožní kliniky Na Bulovce.

Nejlepší je proto podle ní do solária vůbec nevstupovat.

O to víc, že solária dopadla špatně i při kontrolách, na které se nedávno vypravila Česká obchodní inspekce. Propadlo u ní šest z osmi českých solárií.

První kontrola: 6 z 8 solárií nevyhovují 

Inspektoři se do solárií vydali minulý měsíc vůbec poprvé. Dřív totiž neexistovaly žádné normy, podle kterých by se mohly kontroly řídit.

"Situace je alarmující. Chceme proto v měření pokračovat. V současnosti k tomu hledáme vhodného autorizovaného partnera," řekla šéfka České obchodní inspekce Jana Příhodová.

K podobným výsledkům podle ní došli i kolegové v Dánsku a Německu.

Majitelé a prodejci solárií se ovšem brání: Přímá souvislost mezi umělým opalováním a rakovinou kůže nikdy nebyla prokázána. Solária mohou naopak pomoct.

 

"Pokud se dodržují určitá pravidla, tak lékaři solária naopak doporučují," namítá Simona Katzová z ostravské společnosti Mega-Sunshine, která solária českým salónům dodává.

"Například pokud vás bolí klouby, nebo když máte deprese a chcete podstoupit léčbu světlem, jsou solária ideální," jmenuje některé případy.

Přístroje jsou často staré a dovezené 

Připouští ale, že ne každý provozovatel nakoupí do svého salónu zbrusu nové zařízení, které splňuje normy Evropské unie. "Dostávají se k nám často repasovaná solária, to znamená starší. Jejich trubice pak skutečně mohou vyzařovat vyšší než povolené UVA a UVB záření," řekla.

Další majitelé pak mohou zanedbat údržbu. "Všichni by samozřejmě měli pravidelně vyměňovat trubice v přístroji, " doplnila.

Kolik takových solárií bez certifikátu se může na českém trhu pohybovat, si ale Katzová netroufá odhadnout.

Stejně jako to neví hygiena, která prověřuje jen provozní řády.

 

Podle Naděždy Vojáčkové z kožní kliniky Na Bulovce by se proto měli soláriím vyhýbat všechny děti a mladí lidé do osmnácti let. "Pak také osoby, které mají světlou pleť a vlasy - takzvaný fototyp jedna a dva. A lidé se sníženou imunitou a velkým počtem mateřských znamének," doporučila.

Na pozoru by se měli mít i všichni ti, jejichž rodinní příslušníci už měli nebo mají kožní nádor. "Všem těmto skupinám lidí bych nedoporučovala slunění v soláriích s frekvencí větší než dvacetkrát za rok," řekla. "Solárium totiž vyzařuje jiné spektrum UV záření než slunce. To může oslabit imunitu kožních buněk natolik, že vyroste kožní melanom. I přesto, že po vystavení kůže v soláriu zpravidla nedojde ke spálení kůže," podotkla Vojáčková.

Nejzhoubnější nádor vůbec 

Melanom sice není nejčastější kožní nádor, ale patří k nejzhoubnějším.

Počet lidí, kterým vyrostl melanom na kůži, přitom strmě narůstá. "V současné době máme nahlášeno, že tímto typem nádoru onemocní 1700 osob za rok," přiblížila Vojáčková.

Přitom ještě v roce 1970 jich lékaři v Československu objevili 316, před devíti lety to bylo 1413 kožních melanomů. 

Dvě stovky lidí na něj každým rokem zemřou.

"Pokud je melanom zachycen v tom nejranějším stadiu, tak potom může znamenat chirurgické odstranění vyléčení. Ale jakmile dojde k rozvoji melanomu, je prognóza nepříznivá," uzavřela lékařka.

 

Právě se děje

Další zprávy