Politika selhává. Romům se v Česku žije hůře

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
21. 7. 2009 21:14
Romských ghett přibývá a zvětšují se
Romové se v Česku necítí dobře. I kvůli extremistům, kteří o sobě dávají více vědět
Romové se v Česku necítí dobře. I kvůli extremistům, kteří o sobě dávají více vědět | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Odborníci pro politiky sepsali další výroční zprávu o tom, jak se žilo romské komunitě v Česku v uplynulém roce. A výsledek? Problém vyloučených romských oblastí se nedaří řešit, někde se naopak zhoršuje.

"Dělali jsme srovnání některých vyloučených oblastí, od roku 2006 k letošku se vyloučení ještě prohloubilo," potvrzuje expert na romskou otázku sociolog Ivan Gabal. "Nejnebezpečnější je skutečnost, že situace kardinálně narušuje soudržnost celé společnosti," dodává.

Snaha o začlenění Romů do majoritní společnosti zůstala na papíře, realita je opačná: ghetta rostou a jsou čím dál více izolovaná.

Příkladem může být klíčová oblast vzdělávání.

"Přístup romských kluků a holek ke vzdělání se spíš zhoršuje. Roli hraje to, že už jeden a půl generace vyrůstá ve vyloučených a izolovaných oblastech. V životě neviděli někoho studovat a chodit do práce," vysvětluje Gabal.

Děti v ghettech ve vzdělání nepřekonají rodiče

Zpráva o stavu romských komunit za rok 2008 přiznává, že vzdělanostní úroveň se v komunitách nelepší. Děti nejsou vzdělanější než jejich rodiče, ale přejímají jejich úroveň vědění.

Ještě zpráva z roku 2004 mluvila přitom v tomto směru o zlepšení.

"Romské děti mají oproti ostatním v České republice jen poloviční šanci, že dokončí základní školu," popisuje sociolog výsledky posledního průzkumu vzdělanosti, které společnost GAC prováděla od poloviny roku 2008 do letošního ledna.

Poslední zpráva poukazuje i na stále nevyřešený problém romské nezaměstnanosti. Podle průzkumu Světové banky má pouhých 27 % Romů v produktivním věku ve zkoumaných lokalitách zaměstnání, celostátní průměr je 66 procent.

Aktivistka: Vzdělaní Romové emigrují, aby se cítili jako lidé

Zhoršující se postavení Romů v Česku zaznamenala i aktivistka Marta Hudečková, která vede romskou ženskou skupinu Manushe zaměřující se hlavně na vzdělávání Romek.

"Nálada je poslední dobou hodně pesimistická, a to po celé republice. Snažíme se naše členky vzdělávat, ale když něčeho dosáhnou, často odcházejí do emigrace. Není to ale z důvodu finančních. Mnoho lidí, které znám, odešlo, i když tady byli zaopatření, měli práci. Odešli proto, aby se cítili jako lidé, což jim tady chybí," říká.

Do romské komunity se v poslední době vrátil i pocit strachu. "Když člověk vidí ty výlety, které pořádá Dělnická strana a nic se s tím neděje...," diví se Hudečková. Podle ní politická reprezentace nevěnuje romské otázce dlouhodobou a poctivou pozornost. "Mám pocit, že se politici o problémy lidí skutečně nezajímají, ale to se netýká jen Romů."

Mediální analýzy, které využila i letošní zpráva, dokládají, že projevů pravicového extremismu v poslední době výrazně přibylo.

 

Právě se děje

Další zprávy