Zátah na motorkáře: Pokuta za předjíždění. A jedeme dál

Michal Pavec, Markéta Chaloupská
17. 7. 2009 18:05
Policie vyrazila na motorkáře. Deník Aktuálně.cz zátah sledoval online
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Plzeň/Domažlice - Na pátek policisté přichystali několik zátahů, které mají zabránit dalšímu katastrofickému víkendu.

Na jedné z policejních kontrol, který probíhala v Plzeňském kraji, byli i reportéři Aktuálně.cz, kteří zátah sledovali s jednou policejní hlídkou online.

Motorkáři jsou nejohroženější skupinou řidičů. Podle statistik je u motocyklistů osmnáctkrát vyšší riziko smrti na jeden ujetý kilometr než u řidiče osobního automobilu.

Kvůli katastrofickým číslům z loňských prázdnin, kdy za červenec a srpen zemřelo na silnicích 201 lidí, z toho 41 řidičů motorek nebo jejich spolujezdců, policisté chystají na každý týden okolo padesátky policejních dopravních akcí různého rozsahu a zaměření.

18:00 - Páteční policejní akce v Plzeňském kraji končí a s ní i náš online přenos.

17:55 - Právě na sledovaném úseku přejela polská posádka seatu dvojitou plnou čáru. Hned se za ní vydalo neoznačené policejní auto, které vytáhlo houkačku a začalo hříšníka stíhat. Za chvíli ho dostihlo. Polský řidič musel na místě zaplatit pětitisícovou kauci, aby se nemohl vyhýbat dalšímu policejnímu řízení.

Foto: Ludvík Hradilek

17:40 - Nenápadný muž v tričku stojí v místě, kde silnice pokračuje do malého údolí. Má tak dokonalý přehled o místě, kde řidiči často páchají přestupky - v údolí je dvojitá plná čára, jejíž přejetí vás může připravit o řidičský průkaz. Celý den na silnici natáčí na malou kameru. Do hledáčku se ale nedívá, nemá ani dalekohled, na auta dohlíží prostým okem.

17:03 - Dvojice na zeleném Kawasaki už dnes jednu pokutu dostala, předjížděla přes plnou čáru. Teď ji hlídka na stejné silnici zastavila podruhé. Policista si při kontrole všiml výrazně sjetých pneumatik. Proto si šel ověřit, zda má stroj platnou technickou kontrolu. "Já ti říkala, že máme jet jinudy," začala řidiči vyčítat doposud usměvavá spolujezdkyně. Motorkář měl štěstí, byť velmi těsně - technická kontrola mu projde zítra.

Foto: Ludvík Hradilek

16:55 - Hlídka s kamerou nahlásila řidiče stříbrného BMW, který nebyl připoutaný a telefonoval při jízdě. Když policisté auto zastavili, vystoupil z něj mladík v teplácích, oblečený je do půl těla. V ruce držel mobil. "Ale netelefonoval jsem, pánové," halasil. "Já ho prostě takhle držím v ruce," usmíval se na policisty. Ze stanoviště nakonec odjel o dva body a tisíc korun lehčí za to, že se nepřipoutal.  

16:50 - Na území okresu Domažlice je dnes v pohotovosti šest policejních motorek, které se mohou rychlostí měřit s nejvýkonnějšími stroji silničních pirátů. Přijímají informace z policejního vrtulníku a zastavují motorkáře, kteří spáchali přestupek. "Naše motocykly ale nepůsobí na hlavních tazích, spíše na vedlejších silnicích, které jsou pro jízdu motorkářů vhodnější," popisuje policejní strategii mluvčí Pavla Soukupová.

16:20 - Hlídka na Plzeňsku zastavuje trojici motorkářů kvůli nesprávnému předjíždění. Jeli přes dvojitou plnou čáru, což je závažný přestupek, který nemohou policisté řešit na místě. "Řeší se ve správním řízení, kde mohou přijít o řidičský průkaz na půl roku," vysvětluje policista. Teď s nimi hlídka kromě sepsání formalit nemůže dělat nic dalšího. Po chvíli se tak motorkáři vydávají opět na cestu.

Foto: Ludvík Hradilek

16:10 - Motorkáři mají nad uniformovanými muži často převahu. Někdy policii úplně ignorují. "Minule jsem jednoho zkoušel zastavit, ale udělal myšku a ujel," svěřil se reportérům Aktuálně.cz se vými zkušenostmi jeden z policistů.

15:25 - Nad silnicí krouží speciální policejní vrtulník, hlásí z policejního stanoviště v Plzeňském kraji reportéři Aktuálně.cz. Je velmi hlučný, ale řidiči ho zaregistrují až v okamžiku, kdy o nich policisté z helikoptéry už vědí. "A pokud řidiči spáchají nějaký přestupek, policisté z vrtulníku informaci předají nám," řekl Aktuálně.cz jeden z členů silniční hlídky.

Řidič motocyklu nehodu u Libákova na Plzeňsku nepřežil
Řidič motocyklu nehodu u Libákova na Plzeňsku nepřežil | Foto: HZS Plzeňského kraje

Policisté se zaměřují především na motorkáře, kterých jen o minulém víkendu přišlo na českých silnicích o život šest. "Zatím jsem ale téměř žádné nezaregistrovali. Máme tu jen tři přestupky řidičů osobních aut," řekl policista.

15:00 - Víkend ještě pořádně nezačal a policie na Plzeňsku už řešila první smrtelnou nehodu motorkáře. V obci Libákovice se krátce po 12:00 ve směru na Letiny srazil s nákladním automobilem. Motorkář náraz v plné rychlosti nepřežil. Čtěte více

 

Právě se děje

Další zprávy